Державна служба якості освіти розповіла про нову систему оцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти

Україна вистояла як держава, але ми продовжуємо боротись за мир та благополуччя наших дітей. Усе, що ми робимо сьогодні – заради щасливого майбутнього, яке формується прямо зараз під час занять та уроків. Перед педагогами у воєнний час постали значні виклики, водночас вимоги до якості освіти не зменшились.

Якість освіти як окреме поняття визнана пріоритетом у законодавстві, а органом, що здійснює зовнішнє оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти (крім вищої), є Державна служба якості освіти України (ДСЯО). Однією з важливих і відповідальних функцій ДСЯО, поряд з низкою інших, є  здійснення аналізу актуального стану освіти (управлінської діяльності, результатів навчання здобувачів освіти, ефективності роботи педагогічних працівників тощо) й розроблення пропозицій щодо вдосконалення законодавчих та нормативно-правових актів з питань освіти.

Автоматизація збору даних щодо освітніх процесів втілена ДСЯО через розроблення та впровадження інформаційно-аналітичної системи зовнішнього оцінювання і самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти «EvaluEd». ІАС EvaluEd – онлайн платформа, що забезпечує можливості користувача за допомогою спеціально розроблених інструментів збирати та аналізувати дані.

Наразі в  ІАС EvaluEd створені особисті кабінети директорів всіх закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти Чернівецької області – усього 453 користувачі. 

Третій рік поспіль можливості інформаційної системи використовуються під час сертифікації учителів шкіл; 43 заклади загальної середньої освіти здійснили самооцінювання якості освіти та освітньої діяльності; 249 шкіл взяли участь у дистанційному зборі даних. 

Керівники закладів за результатами роботи з інформаційною системою EvaluEd дають їй високу оцінку. «Інформаційно-аналітична система EvaluEd дуже проста і не потребує від директора додаткових ІТ-компетентностей. З готовими аналітичними даними легко розробити рекомендації та спланувати роботу на майбутнє», – так відгукується Оксана Вакарчук, директор Вашковецького ліцею Дністровського району Чернівецької області.

Удосконалення системи, розширення її можливостей є пріоритетом Державної служби якості освіти України та управління Служби в Чернівецькій області зокрема. 

Можемо констатувати зростання рівня цифрової компетентності керівників закладів освіти, педагогічних працівників. Позитивні наслідки використання електронних систем обробки інформації значно переважають над побоюваннями щодо складності опанування нових комп’ютерних програм, а також спрощення управлінських процесів в закладі освіти та зменшення паперових документів. Активне самостійне використання можливостей ІАС EvaluEd вже зараз дозволяє керівникам шкіл самостійно визначати якість діяльності педагогічного колективу, а в найближчому майбутньому сприятиме зовнішній оцінці роботи закладів під час інституційного аудиту, відновлення якого може відбутись вже з початку нового календарного року.

Особливістю роботи педагога є постійне спрямування в майбутнє. Сьогодні наполеглива праця українських вчителів формує осередок стабільності, впевненості у майбутньому всього суспільства.

Реклама

Залишити коментар