Угорщина виступила проти плану ЄС з військової підтримки України на €20 млрд

Угорщина заперечує проти плану Євросоюзу з військової підтримки України на 20 мільярдів євро. Будапешт заявив, що буде заперечувати проти плану, допоки Україна не видалить угорський ОТП банк зі списку «спонсорів війни».

Politico повідомляє, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що до виконання названої умови його країна не виділить грошей для Європейського фонду миру.

“Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов’язань Європейського фонду миру, доки не буде вирішено питання з ОТП банком”, — сказав Сійярто в четвер.

З моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну ЄС виділив близько 4 мільярдів євро для фонду. Чиновники хочуть створити більш стабільне джерело грошей, щоб уникнути необхідності постійно вести складні розмови про «поповнення скарбниці».

Politico повідомляє, що Угорщина є найбільшою перешкодою на шляху ЄС створити довгостроковий план обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки армії України.

План вперше з’явився на порядку денному у четвер, 20 липня, на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі.

Пропозиція передбачала виділення щонайменше 5 мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років для покриття витрат країн ЄС на закупівлю зброї для України та навчання її Збройних сил.

За даними НАЗК, угорський ОТП Банк входить до числа 50 найбільших банків росії та входить до лідерів ринку за низкою напрямків. ОТП Банк обслуговує понад 2,2 млн клієнтів і представлений більш ніж в 1 850 населених пунктах рф, що підкреслює його важливість для економіки росії у її боротьбі з західними санкціями.

Крім того, ОТП Банк не лише офіційно визнає так звані «донецьку та луганську народні республіки», а й надає пільгові умови кредитування російським військовим, «винагороджуючи» їх за воєнні злочини.

За наявною інформацією НАЗК, ОТП Банк отримав у 2020 році 113 млн рублів прибутку та сплатив до бюджету країни-агресорки близько 190 млн рублів лише податку на прибуток.

Реклама

Залишити коментар