Резніков назвав п’ять принципів, яких Україна буде дотримуватися під час використання касетних боєприпасів

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав п’ять ключових принципів, яких Україна дотримуватиметься при використанні касетних боєприпасів, які нададуть США.

Список із п’яти пунктів Резніков оприлюднив у Twitter.

1. Україна використовуватиме ці боєприпаси лише для деокупації міжнародно визнаних територій. Ці боєприпаси не будуть використовуватися на офіційно визнаній території росії.

2. Виключається застосування касетних боєприпасів в містах, щоб уникнути ризиків для мирного населення. Вони будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових.

3. Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де вона буде використовуватися.

4. Території, де використовувалися касетні боєприпаси, будуть пріоритетними для цілей розмінування. Це дозволить викорінити ризики, пов’язані з елементами касетних боєприпасів, що не вибухнули.

5. Україна звітуватиме партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю.

Резніков наголосив, що на відміну від росії, яка невибірково використовувала касетні боєприпаси, зокрема у Харкові, Україна неухильно дотримуватиметься всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, які були нею підписані та ратифіковані.

“Наша позиція проста — ми маємо звільнити наші тимчасово окуповані території та зберегти життя наших людей. Для цього потрібно завдати втрат ворогу — військовим злочинцям, ґвалтівникам і мародерам, які окупували наші території”, — зазначив глава Міноборони.

Реклама

Залишити коментар