Ердоган: Україна заслуговує на членство у НАТО

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган після перемовин з українським главою держави Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

Про це він сказав на пресконференції.

“Від анексії Криму, здійсненої всупереч міжнародному праву, й донині ми заявляємо про підтримку територіальної цілісності, суверенітету на незалежності України. Ми показали нашу солідарність з Україною, надаючи конкретну допомогу в політичній, економічній, гуманітарній та технічній сферах”, — зазначив Ердоган.

Він додав, що Туреччина стала країною, яка, мовляв, докладає найбільших зусиль для завершення війни шляхом перемовин на засадах міжнародного права. Також турецький президент виступив за продовження «зернової ініціативи», термін якої спливає 17 липня і яку росія, зазначимо, саботує з кінця червня.

“Україна заслуговує на членство в НАТО. І я хочу ще раз наголосити: від настання справедливого миру ніхто не програє. Ми надаватимемо будь-яку підтримку, щоб Україна стала на ноги. Наші будівельні компанії, що є лідерами цього ринку в Україні, допоможуть нашим українським друзям у відбудові”, — зазначив лідер Туреччини.

Він додав, що ще однією «важливою причиною», чому Туреччина з «упевненістю дивиться» у майбутнє України — те, що кримські татари «завзято ведуть боротьбу за свободу свої країни». Ердоган подякував Зеленському за його працю з гарантування прав кримців.

Президент України розповів, що обговорив із турецьким лідером ситуацію в Чорноморському регіоні та Криму, який росія використовує як плацдарм загроз і небезпек. Зеленський наголосив, що кримські татари зараз знову зазнають тиску й репресій із боку рф.

Водночас Ердоган заявив, що наступного місяця очікує візит президента рф владіміра путіна до Туреччини, де вони тет-а-тет обговорять питання обміну військовополонених.

Реклама

Залишити коментар