Данія заявила, що готова передати Україні F-16 в межах коаліції, але є умова

Данія заявила, що готова передати Україні бойові літаки F-16, однак лише в межах коаліції і якщо Сполучені Штати дадуть на це згоду.

Про це сказав виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троелс Лунд Поульсен, цитують данські Radio4 та TV2.

“Не можу уявити, щоб ми не підтримували [передачу Україні винищувачів]. Україні потрібні літаки. Більш ніж будь-коли, якщо вони хочуть виграти свою боротьбу. Це стосується і данських бойових літаків F-16”, — наголосив в.о. міністра.

Проте він підкреслив, що Данія не може сама надати винищувачі. Мовляв, “якщо ми хочемо постачати та підтримувати бойові військово-повітряні сили для України, для цього необхідна коаліція країн”.

“Ми також не можемо вирішувати це самостійно, оскільки для цього потрібен дозвіл США, бо F-16 є літаком американської розробки”, — додав Троелс Лунд Поульсен.

За даними данських медіа, усього Данія володіє 43 винищувачами F-16, з яких 30 є активною частиною авіації країни. Однак уже зараз данські F-16 замінюють більш сучасними бойовими літаками F-35.

Українські пілоти найближчим часом мають прибути до Данії, де їх навчатимуть, як керувати літаками F-16 та обслуговувати їх. Данські ЗМІ відзначають, що Данія та Нідерланди є лідерами з підготовки українських пілотів.

Реклама

Залишити коментар