росія без погодження з Україною передала Угорщині українських військовополонених, у МЗС відреагували

росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ. Тепер Україна просить Угорщину надати детальну інформацію про переданих громадян і допустити до них консула.

Про це розповів речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Він наголосив, що угорська та російська сторони не проінформували український уряд про свої перемовини. Про те, що москва передала Будапешту 11 українців угорського походження, в МЗС дізналися з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна.

Після цього до МЗС запросили тимчасового повіреного Угорщини. Українська сторона попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула. Він має ознайомитися зі станом здоров’я українських військових та надати їм консульську допомогу.

Ніколенко зауважив, що звільнення українських військовополонених — це завжди гарна новина, але цей процес треба координувати з Україною.

Пізно ввечері 8 червня на сайті російської православної церкви з’явилася новина, що з благословення патріарха московського кіріла та за посередництва РПЦ на прохання угорської сторони відбулася передача Угорщині групи українських військовополонених. Пресслужба патріарха московського зазначила, що вони мають «закарпатське походження».

Зранку 9 травня представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі «РБК-Україна» заявив, що в розвідці перевіряють інформацію про передачу Угорщині українських військовополонених. Станом на ранок ГУР не мало офіційного підтвердження.

Тим часом віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн в ефірі угорського телеканалу Atv підтвердив передачу. Він заявив, що це «є жестом РПЦ щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою».

За даними угорського видання index.hu, Шем’єн координував передачу як віцепрем’єр-міністр, відповідальний за церковні справи. Це відповідає місії Папи Франциска щодо звільнення полонених. Журналісти пишуть, що до процесу була залучена «Угорська Мальтійська благодійна служба», яка входить до складу католицького Мальтійського ордену.

Реклама

Залишити коментар