Понад 50 тисяч гектарів лісів затоплено і щонайменше 20 тисяч диких тварин під загрозою загибелі — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що через підрив російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції затоплено понад 50 тисяч гектарів лісів, а щонайменше 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Про це глава держави розповів під час відеоконференції з представниками світової спільноти політичних і громадських діячів, лідерами думок та експертами у сфері захисту довкілля.

Зеленський наголосив, що Каховське водосховище «перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот». 

За його словами, через знищення греблі Каховської ГЕС затоплені сховища пального, склади з хімікатами, добривами, могильники тварин, зокрема два «сибіркові поховання» на тимчасово окупованій території; у воду потрапили каналізаційні стоки.

“Потрібно, щоб не залишилося жодної пустелі, чи руїни, чи мертвої зони після цієї катастрофи. І це можна забезпечити лише спільними зусиллями, разом з екозахисною спільнотою світу, разом із policy makers, разом із лідерами й державами, разом із міжнародними організаціями”, — підкреслив Зеленський.

Глава держави закликав поширювати правду про російський екоцид і спонукати лідерів, держави й міжнародні організації до активних дій. Зокрема, допомогти привернути увагу міжнародних організацій до людей, які залишилися на тимчасово окупованій території.

“Люди другу добу на дахах, у водній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги. Скільки там загиблих і постраждалих, ми поки не знаємо”, — пояснив Зеленський.

Загалом у зустрічі взяли участь понад 60 світових політичних і громадських діячів. Серед них — екоактивістка Грета Тунберг.

Вона висловила співчуття українцям та заявила, що готова тиснути на відповідні організації й прагне отримати рекомендації, чим саме може допомогти.

Віцепрезидентка Європейського парламенту Гайді Гаутала зі свого боку зауважила, що ЄП має сприяти притягненню винних до відповідальності за знищення дамби Каховської ГЕС, яке, за її словами, є найтяжчим екологічним злочином цієї війни.

“Російська агресія також підпадає під визначення екоциду, і Європейський парламент уже закликав до визнання екоциду та засудження цього злочину за міжнародними законами й міжнародним правом”, — зауважила вона.

Реклама

Залишити коментар