«Саміт НАТО у Вільнюсі має стати переломним моментом», – Київський безпековий форум закликає НАТО невідкладно надати Україні членство

Північноатлантичний альянс на майбутньому саміті у Вільнюсі має прийняти політичне рішення запропонувати Україні членство в НАТО і почати переговори про вступ.

Про це йдеться у комплексному позиційному документі Київського безпекового форуму «Боротьба за НАТО», який було представлено під час 15-го щорічного КБФ, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

“Головною перешкодою на шляху України до НАТО впродовж багатьох років був брак політичної волі з обох сторін”, – зазначається у документі.

“Замість прийняття України – історичного кроку, який би забезпечив спільну безпеку і зупинив зростаючі геополітичні та військові амбіції Росії – багато політичних лідерів обрали за краще відкласти і залишити таку перспективу на невизначене майбутнє. Це виявилося трагічною помилкою”, – наголошує КБФ.

“Війна все змінила. Національний опір України проти агресії Росії зробив реальний прорив у безпековому мисленні Альянсу. Україна довела, що є опорою спільної безпеки”, – сказано у документі.

Автори підкреслюють, що тепер вже ніщо не може підмінити членство України в НАТО – «жодні спеціальні формати чи тимчасові безпекові домовленості».

Київський безпековий форум наголошує на необхідності швидко переходити від слів до дій і сподівається, що саміт НАТО у Вільнюсі стане переломним моментом в питанні членства України в Альянсі.

У документі міститься заклик до союзників прийняти політичне рішення запропонувати Україні членство та почати переговори про вступ. Крім того, розпочати переговори в рамках Альянсу про надання Україні гарантій, подібних до гарантій колективної оборони Статті 5 на період до приєднання до НАТО.

“Без однозначної чіткості в питанні вступу України до Альянсу ми ризикуємо отримати нескінченну війну в Європі, а питання членства України в НАТО замість того, щоб стати основоположним елементом нової європейської архітектури безпеки знову стане предметом торгів під час політичних переговорів”, – підкреслюється у документі.

З повним текстом позиційного документа можна ознайомитися тут: українськоюанглійською.

Реклама

Залишити коментар