До України з росії повернули ще одну депортовану дитину

До України із російської федерації вдалось повернути ще одну депортовану дитину.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець у Фейсбуці.

“Наш Офіс допоміг жінці вибратися з «пащі» та повернути свою дитину додому. Микита та його мама нині вже в Україні. Проте історія їх повернення додому може стати сюжетом для фільму, де матір їде в чужу країну, яка під приводом «евакуації» викрала її сина”, – зазначив Лубінець.

За його словами, жінка мало не потрапила за ґрати в росії. Однак, працівники Офісу омбудсмана вчасно зреагували та допомогли українці забрати неповнолітню дитину і повернутися в Україну.

“Перед тим, як поїхати в РФ, громадянка України звернулася до недержавної організації, яка допомогла їй із поїздкою. Але жодна організація/спільнота не може гарантувати безпеку на території чужої країни і жінка була за крок до того, щоб опинитися за ґратами в РФ. Наголошую на тому, що нині з країною-терористкою Україна не має жодних дипломатичних відносин, а також там неможливо отримати консульські послуги громадянам нашої держави! І тим українцям, які звертаються до недержавних структур, державі буде складно допомогти. Тим паче коли РФ не надає жодної інформації”, – наголосив Лубінець.

Він підкреслив, що із тих випадків, які нині відомі, рф практикує 2-3-добові затримання українців, які намагаються власними силами (чи з підтримкою недержавних організацій) повернути своїх рідних додому.

“Маю пересторогу, що така практика може використовуватися і в Білорусі”, – додав Лубінець.

Він закликав громадян України, які хочуть повернути своїх дітей з тимчасово захопленої території чи рф, звертатися тільки до державних інституцій, бо тільки вони можуть допомогти чи надати гарантії безпеки. Звертатися потрібно на гарячу лінію Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 0-800-50-17-20.

Реклама

Залишити коментар