Актор Євген Нищук став головою комітету Шевченківської премії

Президент України Володимир Зеленський призначив актора Євгена Нищука головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він замінить на цій посаді Юрія Макарова.

Про це йдеться в указі президента №288/2023.

Тепер Нищук має подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету. Попередні члени комітету склали повноваження.

Артист подякував за призначення та вказав, що «робитиме все, щоб премія здобула новий імпульс для розвитку».

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу. Із 2015 року грає в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Того ж року Нищук отримав звання Народного артиста.

Він був міністром культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року, а також із 14 квітня 2016-го до 29 серпня 2019 року.

Брав участь у Помаранчевій революції та Революції гідності. Після початку повномасштабної війни він долучився до тероборони.

Довідка:

Шевченківська премія — це державна нагорода, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Традиційно лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка оголошують 9 березня, у день народження Кобзаря. 

Цього року вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, не було оприлюднено списку лауреатів та опубліковано відповідний указ президента.

10 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і Юрій Макаров заявили, що лауреатів Шевченківської премії, разом із переможцями нової номінації “За внесок у перемогу”, буде оголошено 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка. Станом на зараз указу про присудження премій немає.

11 березня Комітет оголосив лауреатів частини номінацій. 13 березня Макаров через цей скандал пішов у відставку, а 16 березня члени комітету премії заявили про складення своїх повноважень.

Макаров очолював комітет премії з 2019 року.

Реклама

Залишити коментар