Князєву оголосили підозру

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у вівторок, 16 травня, повідомив про підозру голові Верховного Суду Всеволоду Князєву і його спільнику-адвокату у справі про хабар у 2,7 млн доларів.

Як повідомляє пресслужба САП у Telegram, їхні дії кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України (отримання неправомірної вигоди). Правоохоронці збираються звернутися до Вищої ради правосуддя і Вищого антикорупційного суду.

Суспільне раніше писало, що лише Вища рада правосуддя може дозволити арешт Князєва за клопотанням прокуратури.

Увечері 15 травня ЗМІ повідомили, що голову Верховного Суду Всеволода Князєва підозрюють в отриманні хабаря в $2,7 мільйона — це задокументували НАБУ і САП.

Пізніше в САП підтвердили затримання Князєва. Директор НАБУ Семен Кривоніс назвав це найбільшим викриттям високопосадовця в судовій гілці влади за весь час роботи НАБУ і САП.

За словами Кривоноса, правоохоронці зафіксували контакти власника групи Фінанси та кредит Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об’єднання, яким користувалися для прикриття злочинної діяльності. Йшлося про домовленість про неправомірну вигоду чиновникам суду «за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення».

“Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом суду і тими, хто хотів за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді. Це стосувалося не лише Верховного Суду, а й більшості судів на території України”, — заявили представники САП.

Правоохоронці також перевіряють інші факти отримання хабарів суддями Верховного Суду.

Пленум ВС 16 травня висловив недовіру Князєву — він втратив посаду голови суду, але залишається суддею до рішення Вищої ради правосуддя.

Бізнесмен Жеваго заперечує свою причетність до багатомільйонного хабаря. 19 квітня 2023 року Верховний Суд залишив за компанією Жеваго 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в судовій тяжбі, яка тривала з 2005 року.

Князєва обрали головою Верховного Суду наприкінці жовтня 2021 року. З 2017-го він обіймав посаду судді та секретаря Верховної палати ВС.

Реклама

Залишити коментар