Князєв втратив посаду голови Верховного Суду

Пленум Верховного Суду у вівторок, 16 травня, підтримав висловлення недовіри голові ВС Всеволоду Князєву — тепер він втратить посаду керівника суду, але залишиться суддею.

Про це повідомляє Суспільне.

Суспільне зазначає, що звільнити Князєва з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

Transparency International Ukraine пише, що в ході таємного голосування недовіру Князєву висловили 140 зі 142 суддів. Також 137 суддів підтримали позбавлення посади Князєва. Повноваження голови Верховного Суду перейдуть до Дмитра Луспеника, судді з найбільшим стажем — він обіймає посаду секретаря пленуму ВС та секретаря першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі ВС.

Увечері 15 травня ЗМІ повідомили, що голову Верховного Суду Всеволода Князєва підозрюють в отриманні хабаря в $2,7 мільйона — це задокументували НАБУ і САП.

Пізніше в САП підтвердили затримання Князєва. Директор НАБУ Семен Кривоніс назвав це найбільшим викриттям високопосадовця в судовій гілці влади за весь час роботи НАБУ і САП.

За словами Кривоноса, правоохоронці зафіксували контакти власника групи Фінанси та кредит Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об’єднання, яким користувалися для прикриття злочинної діяльності. Йшлося про домовленість про неправомірну вигоду чиновникам суду «за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення».

“Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом суду і тими, хто хотів за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді. Це стосувалося не лише Верховного Суду, а й більшості судів на території України”, — заявили представники САП.

Правоохоронці також перевіряють інші факти отримання хабарів суддями Верховного Суду.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар