Зеленський: Німеччина — на другому місці за обсягом допомоги Україні після США

Президент Володимир Зеленський подякував Німеччині за безпековий пакет обсягом понад 2,7 мільярда євро. Він є найбільшим від початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це він сказав на брифінгу 14 травня у Берліні.

Напередодні уряд Німеччини анонсував новий пакет військової допомоги для підтримки України на суму близько 2,7 мільярда євро. Серед іншого, планується передати системи протиповітряної оборони, бойові машини піхоти, артилерійські боєприпаси та розвідувальні безпілотники.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що двосторонні стосунки країн з початку війни досягли 17 млрд євро: «Хочемо, щоб ця допомога була продовжена у майбутньому».

Зеленський зазначив, що все, що є у цьому безпековому пакеті, — значно посилить захист України. Окрім того, він повідомив, що Німеччина зарезервувала понад 11 мільярдів євро на цей і подальші роки для того, щоб продовжувати безпекову підтримку України.

“Дуже істотною є участь Німеччини у Європейському фонді миру — це все прояв сили вашої держави та твердості вашого народу у захисті свободи. Сьогодні за обсягом допомоги Німеччина —  на другому місці після США, це дуже потужно”, — сказав Зеленський.

Президент України також подякував кожній німецькій родині, кожному платнику податків, кожному місту, федеральній землі «за щиру та абсолютно раціональну підтримку наших людей, які знайшли прихисток у Німеччині».

Зеленський повідомив, що під час зустрічі із Шольцом поінформував його про ситуацію на полі бою, сторони обговорили міжнародні заходи для реалізації «формули миру», скоординували позиції напередодні саміту «Великої сімки» та обговорили питання ЄС та НАТО.

Зеленський наголосив, що Україна “завжди була є і буде Європою» та заслуговує бути у Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі”.

Реклама

Залишити коментар