МЗС України засудило візит лідерів шести країн на парад до воєнного злочинця путіна

Україна вважає участь лідерів Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану у параді 9 травня в Москві поряд із воєнним злочинцем владіміром путіним «аморальним і недружнім кроком».

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ.

Там наголосили, що під час свого виступу на Красній площі глава Кремля виправдовував воєнні злочини росії у розв’язаній проти України повномасштабній війні: вбивства, знищення міст та сіл, викрадення дітей та репресії на захоплених територіях.

Також відомство нагадало, що у ніч проти 9 травня росія завдала черговий масований удар по Україні, атакувавши 25 крилатими ракетами, 15 із яких — Київ. А учасникам показали техніку, яка вже десятий рік поспіль бере участь в неспровокованій агресивній війні.

“Розглядаємо участь лідерів зазначених іноземних держав в публічному заході поряд із воєнним злочинцем, який хизується розв’язанням війни в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни, як аморальний та недружній крок щодо України, вияв зневаги до українського народу, який бореться за своє виживання та свободу”, — заявили в МЗС.

У міністерстві додали, що народи Центральної Азії та Кавказу зробили «неоціненний вклад» у перемогу над нацизмом 78 років тому і “не заслуговують на долю бути використаними зараз Кремлем для участі в фальшивому дійстві, яке не має нічого спільного із подвигом переможців над нацизмом”.

9 травня путін виступив із промовою на Красній площі, повторивши фантазії та звинувачення щодо України та Заходу. Слухати його приїхали голови шістьох країн — Вірменії, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану, Узбекистану, Туркменістану — а також самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко.

Реклама

Залишити коментар