Зеленський виступив у Гаазі, де закликав судити путіна і створити трибунал над рф

Президент України Володимир Зеленський виступив у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі під час візиту до Нідерландів у четвер, 4 травня. Він закликав створити повноцінний трибунал, а не гібридний.

Виступ транслювала телерадіокомпанія NOS.

Зеленський заявив, що сподівається на притягнення до відповідальності російського диктатора владіміра путіна, ордер на арешт якого раніше видав МКС.

“Ми всі хочемо бачити іншого Володимира тут, у Гаазі. Він той, хто заслуговує на засудження за кримінальні дії просто тут — у столиці міжнародного права. І я впевнений, що це відбудеться коли ми переможемо. І ми переможемо. Не лише на полі бою[…] Ми маємо перемогти кримінальну ідею, яка народжується в голові того, хто звик до безкарності, яка відкриває двері для агресії”, — наголосив президент.

За його словами, лише у квітні росія скоїла 6139 воєнних злочинів в Україні, убивши 207 цивільних. Під час виступу він згадав нещодавню атаку російських окупантів на багатоповерхівку в Умані, унаслідок якої загинули 23 людини, та звірства в Бучі. Також усі присутні в залі хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в авіакатастрофі MH17, який бойовики збили російським Буком у 2014 році.

Зеленський не сумнівається: для того, хто вторгся в Україну потрібно створити спеціальний трибунал. Також він закликав створити механізм для відшкодування збитків від агресії рф.

“Лише одна інституція здатна відповісти на первинний злочин, злочин агресії — це трибунал. Не якийсь компромісний, який дозволить політикам сказати, що справу нібито зроблено, а справжній, дійсно справжній, повноцінний трибунал[…] Це війна, якої ми не хотіли, яку ми повинні зробити останньою — і ми це зробимо”, — сказав президент.

Зеленський прибув до Нідерландів після візиту до Фінляндії 3 травня, де відбувся саміт Україна — Північна Європа. Він зустрівся в Гаазі з президентом сенату Яном Брауном та головою палати представників Верою Бергкамп. Також буде аудієнція у короля Віллєма-Александра і візит на базу військово-повітряних сил Нідерландів.

Реклама

Залишити коментар