Павло Лебідь лишається під домашнім арештом – рішення Апеляційного суду

Апеляційний суд Києва залишив у силі запобіжний захід митрополита УПЦ МП Павла Лебедя, відомого також як «Паша Мерседес», передає hromadske з посиланням на кореспондента.

Суд першої інстанції відправив Павла Лебедя під цілодобовий домашній арешт.

Скаргу на запобіжний захід розглядала колегія суддів під головуванням Тетяни Росик. Адвокати «Паши Мерседеса» вимагали скасувати їхньому підзахисному запобіжний захід. Своєю чергою прокурори вважають його обґрунтованим.

Як результат Апеляційний суд скасував ухвалу попередньої інстанції, однак цілодобовий арешт залишив. Павло Лебідь повинен носити електронний браслет до 30 травня.

Вказано, що під час засідання адвокати митрополита – Олег Поваляєв та Микита Чекман – заявляли, нібито у матеріалах справи неправильно написано прізвище їх підзахисного. За їх версією, замість «Лебідя» у родовому відмінку там написано «Лебедя», а такої людини «немає у демографічному реєстрі».

Крім того, адвокати розповідали, нібито цілодобовий арешт не дозволяє «Паші Мерседесу» проводити богослужіння. А це, як вони стверджували, порушує його права на віросповідання. Зокрема, сторона захисту просила дозволити Лебедю частково проводити богослужіння.

Крім того, адвокати розповідали про нібито проблеми зі здоров’ям митрополита. І заявляли про те, що «Паша Мерседес» не мешкає в тому будинку, де має перебувати. За словами адвокатів, вони з цього приводу нібито подавали всі необхідні документи.

При цьому вони переконували суддів, що цілодобовий домашній арешт – це один із найтяжчих запобіжних заходів, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України. І це, мовляв, за умови, що найважче можливе покарання для митрополита УПЦ МП – три роки позбавлення волі. При цьому захисники зазначили, що раніше Лебідь ніколи не притягувався до відповідальності та майже 30 років обіймає авторитетну посаду — намісника Успенської Києво-Печерської лаври.

Після засідання митрополит Павло вирішив подарувати учасникам процесу великодні яйця.

Крім того, до учасників судового засідання хотів долучитися чоловік, який представився В’ячеславом Діловим — «потерпілим у справі». Він наголошував, що Павла Лебедя затримали тільки після його скарги до офісу президента. Однак всі учасники процесу вказали, що не знайомі з чоловіком.  

Реклама

Залишити коментар