Премʼєр Вірменії заявив, що готовий визнати Нагірний Карабах територією Азербайджану

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що готовий укласти мирну угоду з Азербайджаном із взаємним визнанням територіальної цілісності, що фактично означає визнання Нагірного Карабаху азербайджанським.

Про це Пашинян сказав під час виступу в парламенті 18 квітня.

“Мирний договір між Вірменією та Азербайджаном стане реальним, якщо дві країни чітко, без двозначностей і підводних каменів визнають територіальну цілісність одна одної і зобов’яжуться не пред’являти одна одній територіальних претензій сьогодні і ніколи”, — сказав він.

Пашинян наголосив, що Вірменія повністю визнає територіальну цілісність Азербайджану і очікує, що Азербайджан «зробить те ж саме, визнавши всю територію Вірменської РСР Республікою Вірменія».

За радянських часів Нагірний Карабах входив до Азербайджанської РСР, хоч і був регіоном з вірменською етнічною більшістю. Тобто, визнання кордонів Вірменії в межах Вірменської РСР, як цього просить Пашинян, означатиме визнання Нагірного Карабаху азербайджанським.

Азербайджанський посадовець на умовах анонімності заявив Politico, що Баку вітає заяву Пашиняна й сподівається, що той підпише мирну угоду, яка також передбачатиме «виведення військ» із Нагірного Карабаху. Вірменія заперечує свою військову присутність у регіоні, стверджуючи, що там перебувають сили самооборони вірмен Карабаху.

Вірменія та Азербайджан претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка», яку підтримувала Вірменія. За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

Восени 2020 року за 44 дні азербайджанська армія провела військову операцію в Нагірному Карабаху, внаслідок якої повернула контроль над регіоном.

Врешті-решт влада Вірменії змушена була погодитися на невигідну угоду, яка, з-поміж іншого, передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху — це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, які мали захищати власне невизнану «Нагірно-Карабахську Республіку».

Ті райони «НКР», які Баку зайняло під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню, країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на 5 років залишаться “російські миротворці”, натомість Вірменія свої сили виведе.

У 2022 році після закінчення Другої карабаської війни Азербайджан повернув контроль над Лачинським районом, а коридор, що сполучав невизнану республіку з Вірменією, став контролюватися “російськими миротворцями”.

Проте ситуація в регіоні залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Реклама

Залишити коментар