Справа щодо подій 2 травня в Одесі: Фучеджі засудили до 15 років в’язниці заочно

Приморський суд Одеси оголосив вирок колишньому заступнику керівника обласної міліції Дмитру Фучеджі, який фігурував у справі подій 2 травня: його засудили до 15 років позбавлення волі та позбавлення звання полковника.

Про це повідомляють голова ГО “Зелений лист” Владислав Балінський, “Суспільне” та Офіс генерального прокурора

Фучеджі судили за його відсутності за звинуваченнями в організації масових заворушень, зловживанні службовим становищем, що призвело до трагічних наслідків; в поплічництві в захопленні будівель держорганів та втручанні в діяльність інших працівників правоохоронних органів. 

Вирок оголосив суддя Коваленко В.М.

Приморський райсуд м. Одеса засудив Фучеджі до 15 років позбавлення волі, позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки, зобов’язав сплатити штраф та позбавив звання “полковника міліції”.

Прокурори у суді довели, що Фучеджі вступив у змову з представниками “Антимайдану” і забезпечив безперешкодне вчинення ними 2 травня 2014 року масових заворушень в Одесі, а 4 травня наказав підлеглим випустити з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб, затриманих 2 травня.

Судовий розгляд здійснювався за спеціальною процедурою in absentia (заочно) у зв’язку із переховуванням колишнього міліціонера на території РФ та наявними даними про набуття ним російського громадянства.

Довідка:

2 травня 2014 року Дмитро Фучеджі керував представниками “Антимайдану”, які у центральній частині міста Одеса, біля Російського академічного театру на вулиці Грецькій, влаштували масові заворушення, вчиняли насильство, погроми та знищували майно. Внаслідок цього вогнепальні поранення отримали вісім людей, шестеро з них загинули.

4 травня 2014 року через бездіяльність Фучеджі, якого після заворшуень у місті призначили виконувачем обов’язків начальника ГУМВС України в Одеській області, “антимайданівці” захопили будівлю управління міліції та звільнили 63 своїх прибічників. За даними слідства, Фучеджі усно наказав відкрити камери ІТТ Одеського міського управління та звільнити затриманих.

Після подій 2 травня Фучеджі затримали, але потім відпустили під обіцянку ходити на допити.

6 травня того ж року Фучеджі втік із лікарні до так званої “Придністровської Молдавської Республіки” (за інформацією ЗМІ, Дмитро Фучеджі є рідним братом екс-голови МВС Придністров’я Івана Фучеджі), а звідти – до росії, де потім роздавав інтерв’ю російським пропагандистам та виступав в ООН по відеозв’язку.

З травня 2014 року Дмитро Фучеджі перебуває у розшуку. Попри втечу, ще у 2017 році він отримував українську пенсію.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар