“ПЦУ не контролює жодна політична сила”– Предстоятель у зверненні до вірян (ВІДЕО)

13 квітня, у Великий четвер, який в народі називають “чистим” Предстоятель Православної Церкви звернувся до українських вірян.

“Завдяки підтримці переважної більшості українського суспільства та рішучим крокам нашої держави звільнення успішно триває. Саме тому супротивники, як видно, використовують фальшиві аргументи та інші брудні засоби, щоби перешкодити цьому”, – зазначив Предстоятель.

Одним із таких засобів, на думку Предстоятель, є наполегливе намагання представити Православну Церкву України заручницею чи учасницею партійної боротьби.

“Рішуче і твердо заявляю перед усією громадою – ми не дозволяли дотепер і надалі не дозволятимемо робити цього. За сприяння розбудові Помісної Церкви ми вдячні всім політичним силам, незалежно від того, чи вони представляють у певний проміжок історії владу або опозицію. Але жодна політична сила, партія чи окремий лідер не можуть і не будуть мати в Православній Церкві України якоїсь виняткової чи тим більше контролюючої ролі”, – йдеться у зверненні.

За словами Предстоятеля, роками структура Московського Патріархату в Україні розбудовувалася саме за такою хибною моделлю тіньового контролю.

“Деркач, Новінський, Медведчук та інші подібні діячі вважали себе ніби учасниками “акціонерного товариства»”, що вирішують за спиною “найнятих менеджерів” у рясах всі ключові питання. Така модель значною мірою спричинилася до нинішньої публічної катастрофи Московського Патріархату в Україні”, – підкреслив він.

За принципом перекладання відповідальності з хворої голови на здорову супротивники наполегливо намагаються дискредитувати Православну Церкву України, нав’язуючи їй імідж “церкви Петра Порошенка”. До того ж Предстоятель нагадав, що “у такий саме спосіб свого часу намагалися Київський Патріархат подавати як “церкву Кравчука” – нібито виключно партійний політичний проект, який працює лише на імідж однієї особи”.

“Ми неодноразово спростовували такі брехливі плітки не лише через заяви, але самими реаліями нашого життя. Ані Петро Порошенко, ані будь-який інший політик, незалежно від того, представляє він владу чи опозицію, не відіграє у житті Православної Церкви України якоїсь виняткової ролі, яка давала би будь-кому підстави з цими іменами в такому контексті ув’язувати нашу Помісну Церкву”, – заявив Предстоятель і додав, – “Жоден, підкреслюю – жоден з українських політиків не мали і не мають контролю щодо позиції та рішень Церкви. Тим більше цього не мають і не можуть мати якість регіональні клани, які від початку вперто намагалися його добитися, але зазнали фіаско”.

Реклама

Залишити коментар