Не я б’ю, верба б’є: головні традиції та заборони у Вербну неділю

Вербну неділю святкують на шостому тижні Великого посту, за сім днів до Великодня. Вербна неділя цього року у християн східного обряду відзначається 9 квітня. У християн західного обряду Великдень відзначається 9 квітня, а Вербна неділя була 2 квітня.

Вербна неділя – це останній день перед Страсним тижнем, з якого починається найсуворіший піст. Офіційна назва свята – Вхід Господній до Єрусалиму.

Верба, з якою віряни цього дня приходять до храмів – це символ тих пальмових гілок, якими Ісуса Христа вітали у Єрусалимі. Спаситель в’їжджав до столиці Юдеї верхи на ослі, а люди люди обсипали Його шлях квітами та гілками пальми: так зустрічали царів. Однак Син Божий прийняв не земну владу, а мученицьку смерть заради спокути гріхів людства.

Пальми в Україні не ростуть, тому їхні гілки замінили на гілки верби. Їх віруючі беруть на святкові богослужіння у Вербну неділю, де вербу освячують. Гілочки верби зберігають весь рік, вважається, що вони захищають від хвороб, сліз та бід.

Оскільки у Вербну неділю триває Великий піст, продукти тваринного походження не вживається. Цього дня дозволяється пісна риба та трохи вина.

Пише ТВА з посиланням на Апостроф.

Що не можна робити у Вербну неділю

  • шити, в’язати, вишивати та займатися роботою по дому;
  • фізично працювати;
  • веселитися та відвідувати розважальні заклади;
  • вживати алкоголь;
  • сваритися, лихословити, бажати іншим зла;
  • відмовляти у допомозі нужденним.
Реклама

Коментарі:

Залишити коментар