Митрополит УПЦ МП Онуфрій більш ніж 20 років має російський паспорт — УП

Митрополит Української православної церкви московського патріархату Онуфрій більш ніж 20 років має російський паспорт. Громадянство росії мають ще понад 20 священників УПЦ.

Про це йдеться у розслідуванні «Української правди».

Журналісти проаналізували витяг із системи «Роспаспорт». Згідно з ним, 20 березня 2002 року Орест Березовський (Онуфрій) отримав у Москві російський паспорт. А 23 червня 2003 року він отримав і закордонний паспорт громадянина росії.

У витязі вказано, що Онуфрій уже отримував закордонний паспорт у Москві — у 1998 році. А от же і російське громадянство він мав отримати раніше.

Журналісти зазначають, що у них є підтверджена інформація про наявність понад 20 російських паспортів у священників УПЦ МП. За даними редакції російське громадянство мають:

  • митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких);
  • вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой);
  • вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук);
  • керівник Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко);
  • керівник Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій);
  • керівник Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).

Серед священників із російським паспортом є Юрій Харон, або архієрей УПЦ МП та намісник десятинного монастиря Гедеон. Він отримав російський паспорт у 2019 році у Москві. А у 2020 році отримав два закордонних паспорти громадянина рф. За даними журналістів, у січні 2023 року Гедеон проводив службу в російській Казані, під час якої підтримував війну проти України.

Крім того, у грудні 2022 року російський паспорт отримав колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисєй (Олег Іванов). Під час захоплення Ізюма він працював на окупантів та продовжував молитись за патріарха Кирила. Також приймав у храмі представників окупаційної адміністрації Харківщини. Після звільнення міста священник втік до Бєлгорода й отримав громадянство.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар