Фінляндія 4 квітня офіційно стане членом НАТО

Фінляндія стане членом оборонного Північноатлантичного альянсу 4 квітня. Президент країни Саулі Нііністьо прибуде до Брюсселя.

Про це повідомляє пресслужба президента Фінляндії.

Нііністьо візьме участь в офіційній церемонії приєднання у штаб-квартирі НАТО. Фінляндія передасть на зберігання уряду Сполучених Штатів у Брюсселі документ про приєднання до Альянсу.

На заході виступлять президент Нііністьо та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Перед початком заходу президент і генсек мають двосторонню зустріч і спільну пресконференцію.

Нині членами НАТО є 30 країн. Востаннє до Альянсу приєдналася Північна Македонія у 2020 році.

Швеція, яка разом із Фінляндією подала заявку на членство в НАТО, досі чекає на ратифікацію від Туреччини та Угорщини.

У травні 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

А втім, Туреччина заблокувала обробку запитів Фінляндії та Швеції про приєднання. Президент звинуватив ці країни в підтримці членів «Робітничої партії Курдистану» (РПК) та «Загонів народної оборони» (YPG), які Анкара визнає терористичними.

Згодом Фінляндія та Швеція погодили з Туреччиною тристоронній меморандум. Він передбачає, що країни мають оперативно й ретельно розглядати запити про екстрадицію підозрюваних у тероризмі, розслідувати й забороняти будь-яке фінансування та діяльність цих організацій, боротися з дезінформацією тощо.

Проте переговори Швеції з Туреччиною щодо вступу до НАТО ускладнилися в січні, коли лідер данської ультраправої партії Stram Kurs («Жорстка лінія») отримав дозвіл спалити Коран біля турецького посольства у Стокгольмі.

У березні Туреччина та Угорщина ратифікували заявки лише від Фінляндії. У Швеції ж вбачають ризики для безпеки, якщо Фінляндія окремо вступить до НАТО.

Реклама

Залишити коментар