У МОЗ відповіли на найпоширеніші запитання про е-рецепт

Починаючи з 1 квітня 2023 року рецептурні ліки можна буде придбати як за паперовим, так і за електронним рецептом. Наголошується, що перелік цих препаратів не змінили

Про це Міністерство охорони здоров’я поінформувало на фейсбуці.

У МОЗ наголосили, що перелік рецептурних лікарських засобів не змінився: з’явилося нововведення — електронний рецепт.

Пресслужба поінформувала, що всі ті самі ліки, які й раніше підлягали відпуску за рецептом фахівця, тепер можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

“Якщо препарат відповідно до інструкції підлягає відпуску винятково за рецептом лікаря, у такому випадку дійсно потрібен рецепт. Однак, це не нова норма, МОЗ не змінює правила відпуску лікарських засобів. При цьому ви завжди можете отримати рекомендацію від фармацевта щодо безрецептурних аналогів зазначених ліків, а ще краще – звернутися до лікаря, який призначить вам ефективне лікування”, – зазначили в міністерстві.

Так, зазначається, що е-рецепт вводитимуть поступово та з можливістю використання паперових бланків, принаймні до закінчення воєнного стану.

Також у МОЗ дали роз’яснення щодо рецептів на комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування: “Здебільшого всі гормоновмісні лікарські засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний влив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки. Саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом. Ця норма не є новою і є поширеною світовою практикою. У разі тривалого приймання КОК лікар може виписувати рецепт на ліки дистанційно, це суттєво спростить процес призначення”.

Про те, як отримати е-рецепт, детально розповіли на Урядовому порталі.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар