Україна введе санкції проти румунської депутатки, яка пропонує анексувати українські території

Міністерство закордонних справ України ініціює введення санкцій щодо депутатки румунського парламенту Діани Шошоаке. Напередодні вона подала законопроєкт, який пропонує приєднати до Румунії частину України.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Так, політикиня зареєструвала законопроєкт, який пропонує денонсувати Договір про добросусідство та співробітництво між Румунією та Україною, укладений у 1997 році. Шошоаке хоче, щоб Румунія анексувала території, які колись були частиною цієї країни. Йдеться про Північну Буковину, Герцу, Буджак, Марамуреш та острів Зміїний.

“За допомогою цієї ініціативи ми хочемо відновити культурну самобутність, традиції, звичаї та релігію румунського населення, чисельність якого оцінюється приблизно в 1 мільйон людей, включно зі змішаними сім’ями“, — пояснила політикиня.

Згодом вона уточнила, що її пропозиція спрямована на те, щоб уникнути «насильницької етнічної асиміляції» румунів в Україні. Шошоаке заявила, що Україна вдається до примусової асиміляції не лише румунів, але й інших нацменшин. Ймовірно, вона мала на увазі закон про нацменшини, який ухвалила Верховна Рада наприкінці 2022 року.

У відповідь на це Ніколенко відповів, що МЗС України ініціює накладення санкцій на Шошоаке як особу, яка створює загрозу національній безпеці.

“Класичний приклад із методички російського реваншизму. Ми рішуче засуджуємо спробу поставити під сумнів територіальну цілісність України, підважити дух добросусідства між Україною та Румунією”, — зазначив речник МЗС.

Шошоаке є ультраправою позафракційною членкинею румунського Сенату. Вона підтримує антиімміграційну політику та вихід Румунії з ЄС, а також виступає проти COVID-вакцинації.

Реклама

Залишити коментар