Омбудсмен відреагував на заяву УПЦ МП, що її священника на Буковині поліція «тягала по храму»

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в Україні захищені права всіх вірян та зазначив, що у соцмережах поширюють вирвані з контексту відео для посилення розбрату народу України на релігійному підґрунті.

Про це він написав у Telegram.

Перед його заявою Українська православна церква (московського патріархату) поширила відео, як у селі Бабин Чернівецької області «поліцейські виштовхують 65-річного священника Кельменецького району зі свого храму під час звершення таїнства Соборування».

В УПЦ МП заявили, що інциденту передувало проведення зборів територіальної громади села, на яких «люди, котрі не належать до релігійної громади Вознесенського храму, вирішили перевести церкву під юрисдикцію ПЦУ».

Так, в УПЦ заявили, що 22 березня представники поліції прийшли до храму та почали застосовувати фізичну силу щодо настоятеля церкви.

“Після завершення Соборування прибічники ПЦУ разом зі своїм священником намагалися силою проникнути у вівтар і почали відштовхувати вірян УПЦ. Щоб не дати осквернити святиню, отець Іоанн спробував перешкодити діям агресивних активістів. Втім щодо нього самого представники поліції почали застосовувати грубу фізичну силу і тягати його по храму”, —  йдеться у заяві.

Лубінець повідомив, що представники омбудсмена присутні під час проведення зборів щодо можливої зміни конфесійної приналежності громади від УПЦ до ПЦУ для парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та недопущення загострення соціальної напруги серед членів релігійних громад.

Він заявив, що за результатами моніторингів протягом лютого-березня 2023 року встановлено, що збори, в результаті яких були ухвалені рішення щодо зміни конфесійної приналежності громади від УПЦ до ПЦУ, пройшли відповідно до Конституції України та Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

“Загалом, за час проведених моніторингів, помітна чітка тенденція в бажанні релігійних громад здійснити перехід до конфесійної приналежності ПЦУ”, — пише омбудсмен.

Він наголосив, що моніторинги подібних переходів будуть продовжуватися, а у випадку виявлення порушень прав вірян реагувати відповідно до положень чинного законодавства України.

“Зокрема, працівниками Секретаріату Уповноваженого в межах компетенції будуть здійснені відповідні заходи щодо ситуації, що складалася у селі Бабин Чернівецької області, де релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ, однак мав місце конфлікт під час проведення служби та передачі прав на культову споруду“, — пише омбудсмен.

Лубінець заявив про розгортання інформаційної кампанії проти України, закликав не піддаватися пропаганді та дезінформації, а «залишатись єдиними у протистоянні зовнішньому агресору».

Реклама

Залишити коментар