У світі все ще викидають занадто багато вуглекислого газу, щоб обмежити глобальне потепління — звіт ООН

Науковці з’ясували, що наявна у світі інфраструктура викине більше вуглекислого газу, ніж можна викинути для утримання глобального потепління у межах 1,5°C.

Про це повідомляє BBC з посиланням на звіт Міжурядової групи експертів з питань змін клімату при ООН.

Для свого звіту науковці проаналізували багато досліджень глобального потепління. Ці дані зібрані з моменту укладання Паризької кліматичної угоди з 2015 року. 

Раніше учені прогнозували, що до середини 21 століття середня температура у світі зросте на 1,5°C порівняно з доіндустріальним періодом. Це теоретично допустима норма, перевищення якої призведе до катастрофічних наслідків для природи і неприйнятних змін у різних сферах людського життя. 

Але тепер Міжурядова група резюмує, що є велика ймовірність того, що планета нагріється на понад 1,5°C вже у 2030-х роках. Науковці кажуть, що прогнозовані викиди вуглекислого газу з наявної інфраструктури порушать вуглецевий баланс — кількість CO2, яку можна викинути, перш ніж температура зросте на 1,5°C.

Учені повідомляють, що для того, аби відбулися кардинальні зміни, треба значно скоротити викиди вуглецю та знизити ціни на сонячну і вітрову енергію.

За прогнозом науковців, до 2100 року повені, які траплялися раз на століття, будуть завдавати шкоди людству принаймні щороку в половині світових припливно-відпливних зон. Також є велика ймовірність зростання кількості лісових пожеж, вимирання різних видів живих істот і занепаду продовольчих систем.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що всі країни мають визначити свої подальші цілі, щоб досягти нульового викиду парникових газів. Посадовець закликає країни перейти до термінових дій і всі свої плани на найближче десятиліття спрямувати задля досягнення нульового рівня викидів.

“Лідери розвинених країн повинні взяти на себе зобов’язання досягти нульового рівня відходів якомога ближче до 2040 року — це межа, до якої ми маємо прагнути“, — сказав він у своїй заяві. 

Реклама

Залишити коментар