ЄС ввів санкції за насильство щодо жінок

Європейський Союз запровадив санкції проти 9 осіб і трьох організацій через їхню роль у порушенні прав людини, сексуальному та гендерному насильстві.

Про це повідомила Рада ЄС.

Так, під санкції ЄС потрапили високопосадовці збройних сил росії, підрозділи яких систематично брали участь в актах сексуального та гендерного насильства в Україні в березні-квітні 2022 року:

  • генерал-майор Ніколай Кузнєцов — командир військового з’єднання Нацгвардії росії ОДОП; члени його підрозділу систематично брали участь в актах сексуального насильства та зґвалтувань в Україні в березні-квітні 2022 року.
  • полковник Раміль Ібатуллін — брав участь в окупації територій України з 2014 року, під час повномасштабного вторгнення — командир 90 гвардійської танкової дивізії рф, яка березні 2022-го брала участь у наступі на Чернігів і Київ; окупанти з цієї дивізії чинили акти сексуального та гендерного насильства щодо цивільного населення.

Як вказують у ЄС, українські правоохоронці висунули звинувачення кільком бійцям 90 гвардії танкової дивізії у сексуальному насильстві, зокрема щодо зґвалтування вагітної жінки під Києвом, вбивства цивільного після неодноразово зґвалтування його дружини в присутності малолітньої дитини, а також участі членів цього підрозділу в групових зґвалтуваннях.

Після того, як ці факти стали публічними, Міноборони росії підвищило Ібатулліна у званні до полковника.

У ЄС наголошують: масштаби та тяжкість актів сексуального та гендерного насильства на окупованих росією територіях України, свідчать про планування на більш систематичному рівні. А також про те, що російські командири знають про сексуальне насильство з боку військових, а в деяких випадках заохочують його. Таким чином Кузнєцов та Ібатуллін відповідальні за серйозні порушення прав людини в Україні.

Також до санкційного списку потрапили два працівники Московського відділку поліції, відповідальні за арешти, затримання, тортури та інше жорстоке поводження з учасників антивоєнних протестів у березні 2022-го.

Окрім росіян, до санкційного списку також потрапили міністри «Талібану», командири ополченців Південного Судану, заступник міністра внутрішніх справ М’янми, в’язниця Карчак в Ірані, Республіканська гвардія Сирії та Управління начальника військової служби безпеки в М’янмі.

Євросоюз запровадив щодо них такі санкції: замороження активів у ЄС; заборону в’їзду до ЄС; заборону фізичним та юридичним особам в ЄС прямо чи опосередковано надавати їм кошти.

Реклама

Залишити коментар