Ситуація з дипломатичним поверненням ЗАЕС зайшла в глухий кут — Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що ситуація зі спробами дипломатично повернути Запорізьку АЕС під український контроль зайшла в глухий кут.

Про це він сказав в етері телемарафону, цитує сайт уряду.

“Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватися, по-перше, на демілітаризації станції, по-друге, на виході із ЗАЕС працівників “росатому”. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом”, — каже міністр.

За його словами, у відповідь на це президент росії володимир путін видав «нікчемний указ» про те, що ЗАЕС — це «федеральна» власність.

Галущенко додав, що Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, тривожні сигнали. Інспектори повідомляють про те, що окупанти непрофесійно поводяться на станції.

“Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників — після деокупації залишити нам її в неробочому стані”, — сказав Галущенко.

Реклама

Залишити коментар