Китай пообіцяв представити свої пропозиції для миру в Україні

Головний дипломат Китаю Ван Ї заявив, що його країна представить свої пропозиції для миру в Україні. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів, що Україна має бути зосереджена на боротьбі за свободу, а не на мирних планах.

Про це вони сказали під час Мюнхенської безпекової конференції, цитують Euractiv та «Укрінформ».

Ван Ї поскаржився на «менталітет холодної війни» та сказав, що його країна підтримує мирні перемовини, оформлені у вигляді документа з викладом позиції щодо політичного врегулювання війни.

Він заявив, що існують деякі сили, які не хочуть успіху мирних переговорів між Україною та росією. Як зазначає Euroactiv, так він приховано розкритикував Захід. Також Ван Ї зазначив, що Пекін занепокоєний «тривалістю та масштабами кризи»: стверджує, що Китай хоч і не залучений у війні, але «не збирається сидіти склавши руки».

Відтак дипломат наголосив, що разом із європейськими партнерами слід подумати над тим, що треба зробити для миру в Україні. Ван Ї обіцяє, що з наближенням річниці повномасштабного вторгнення Китай «оприлюднить документ із позицією щодо українського питання».

За словами міністра закордонних справ Італії, Ван Ї сказав йому, що 24 лютого китайський лідер Сі Цзіньпін виступить із «мирною промовою»передає Reuters.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що поки що немає сенсу говорити про китайський план, не побачивши його.

“Але хай що б сталося, хай який би план з’явився з різних куточків світу, ми повинні завжди фокусуватися на одній речі: навіть якщо ми надзвичайно стомилися, ми не повинні втомитися боротися за свободу“, — наголосив міністр.

Він додав, що будь-який запропонований план є другорядним, «оскільки ви знаєте, за що боретеся».

Від початку російського вторгнення в Україну Китай так публічно й не засудив збройну агресію рф. А на початку березня міністр закордонних справ КНР Ван Ї назвав росію «найважливішим стратегічним партнером Пекіна».

Китай є найбільшим торговим партнером росії. Протягом останніх років він забезпечив понад 23% усього російського імпорту. Водночас для Китаю росія не настільки важлива — 2020 року на неї припало 2% від загального китайського експорту. А втім, Китай є найбільшим покупцем російської нафти.

Після накладення міжнародних санкцій на рф Пекін почав менш охоче надавати політичну й економічну підтримку москві. Однак це не завадило Китаю дипломатично покривати свого партнера і просувати в державних і закордонних ЗМІ наративи росії щодо її вторгнення до України.

У середині березня ЗМІ писали, що росія запросила в Китаю військову та економічну допомогу у війні з Україною. Проте Пекін заперечив факт надання зброї москві.

Реклама

Залишити коментар