Інвестиційна няня у Чернівцях перетворилася на «інвестиційного Карабаса». Заради створення 750 робочих місць закрили завод на 1,5 тисяч працівників

Перспективам розвитку інвестиційного парку у Чернівцях приділили увагу учасники програми В ТЕМІ на телеканалі ТВА. Зокрема, народний депутат двох скликань Максим Бурбак вважає, що запропонований мерією проект замість перспектив принесе Чернівцям беззмістовні витрати з бюджету.

“Я зробив над собою надзусилля – проаналізувати концепцію індустріального парку «Чернівці», яка була презентована у ратуші і за яку проголосували депутати, – висловив думку політик. –

Одразу одна маленька ремарка – я би з такою «дитячою» концепцією до Кабінету міністрів не звертався. Тому що там будуть щиро здивовані. Ну це ж реально написано на рівні першого курсу економічного факультету ЧНУ. Ніякого ґрунтовного аналізу і підстав для створення індустріального парку, чи доказів того, що його розташування саме на цьому місці є виграшним, я тут не побачив взагалі.

За цією викладкою, вартість створення комунального індустріального парку на вулиці Комунальників починається десь з 40-50 мільйонів гривень наших з вами податків. Це лише перший крок. Будівництво парку триватиме з 2024 по 2030 роки. А функціонування його почнеться з 2025 року. І головне: реалізація проекту індустріального парку дозволить створити додатково близько 750 робочих місць. За сім років!

Натомість, якщо ви відслідковуєте нашу дискусію, то я не раз говорив про те, що Чернівці і міська рада ще з 2015 року гальмує питання щодо створення індустріального парку на базі заводу «Гравітон». І «Гравітон» також презентував свою концепцію. Перша і основна відмінність цих двох проектів – концепція розвитку індустріального парку на базі заводу «Гравітон» не потребує жодних видатків з міського бюджету. Тобто гроші чернівчани, наші з вами податки, не будуть залучені жодним чином.

Друге – концепція індустріального парку «Чернівці» передбачає підключення до лінії електропостачання потужністю 5 мегават. Як людина, яка розуміється на виробництві, вважаю, що цього заявленого об’єму електроенергії замало. Але навіть за таких умов треба буде заплатити енергокомпанії за підключення дванадцять з половиною мільйонів гривень. І це дуже приблизні цифри. Натомість на «Гравітоні» є світло, тепло, генерація – і там все функціонує. Тобто, нема ніяких додаткових витрат.

Всі державні підприємства, установи, зараз спрощують ведення бізнесу. А нам же міська влада пропонує якийсь «грінфілд-проект», голе поле!

І наступний важливий момент… Якщо місто Чернівці, за наші 50 мільйонів гривень створить 750 робочих місць, – то через впертість «альтернативної» влади Романа Клічука місто вже втратило за один місяць у два рази більше робочих місць!

Німецький інвестор у грудні 2022 року пішов з заводу «Гравітон». Було скорочено близько півтори тисячі робочих місць. Якщо ви за 50 мільйонів створите протягом семи років 750 робочих місць і будете вважати це своїм здобутком, то як назвати те, що ви загубили і знищили своєю злочинною бездіяльністю 1500 робочих місць? А це долі людей…

Я пам’ятаю, як в 2017 році відкривали це підприємство, приїздив прем’єр-міністр Гройсман, це було суттєве додаткове надходження до бюджету міста Чернівці. І пам’ятаєте, коли ми обговорювали питання найбільших платників податків за результатами 2022 року? Цей інвестор був третім у списку найкращих платників! Але тепер його вже нема… і не буде –  в такому списку за підсумками 2023 року. Тому, що діюча влада нічого не зробила, щоб цей інвестор лишився.

І не списуйте все на війну. З інвесторами треба говорити! Пам’ятаєте – уряд створював інвестиційну няню. Так от тут у нас, у міській владі, створили  інвестиційного Карабаса.

Ба більше, створення індустріального парку дозволило б проводити перемовини з інвесторами більшими аргументами. Тому що, зі створенням індустріального парку передбачаються податкові пільги, і як мінімум – звільнення від сплати податку на прибуток терміном на 10 років. Якби інвестору сказали: «Шановні, ми як влада створимо для вас умови, і ви отримаєте податкові пільги, – може б ви залишилися в нашому чудовому місті?». Ні… Краще 1500 людей відправити на біржу праці, створивши, окрім іншого, додаткове навантаження для державного бюджету, і для міського також.

Скажу ще більше – для міської влади рішення інвестора про закриття виробництва стало несподіванкою. Вони взагалі не орієнтуються у ситуації. І саме тому, представляючи лідерів сплати податків, вони сором’язливо промовчали про це. А такий хід – це ж не тільки закриття одного виробництва. Там же були підприємства, які перевозили людей, підприємства, які харчували людей. Тобто, реально – сім’ї з мікрорайону Гравітон, з навколишніх сіл, які мали можливість отримувати «білу» зарплату на двох , а це– мінімум 24 тисячі гривень на місяць. І їх цього позбавили, через недолугі дії керівництва Чернівців…”

Реклама

Залишити коментар