Зеленський відповів на петицію, у якій його просили ветувати закон про посилення відповідальності військових

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію із проханням накласти вето на закон №8271 про посилення відповідальності військовослужбовців.

Петиція була опублікована на сайті Офісу президента.

Авторка петиції Тетяна Костогризенко наголошувала, що коли законопроєкт №8271 стане законом, командування отримає “безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень”.

Згідно з ухваленим законом, за непокору передбачене увʼязнення від 3 до 10 років, за невиконання наказу — від 3 до 7 років, погрозу або насильство щодо начальника — від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби — від 5 до 10 років, дезертирство — від 5 до 12 років, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю — від 5 до 10 років тюрми.

“При цьому, зверніть увагу, забирається можливість умовного терміну та дострокового звільнення. Тобто у військових немає можливості бути звільненими за пом’якшувальними обставинами“, — наголошувала авторка петиції.

У своїй відповіді на петицію від 2 лютого глава держави зазначив, що запорукою боєздатності військових підрозділів та зрештою перемоги України над росією є, зокрема, дотримання військової дисципліни.

“[Військова дисципліна] ґрунтується на усвідомленні військовослужбовцями свого військового обов’язку, відповідальності за захист вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їхній вірності військовій присязі“, — наголосив він.

Зеленський зауважив, що військовослужбовці зобов’язані додержуватися Конституції та законів України, військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів Збройних сил України, накази командирів.

“Підписаний мною закон… спрямований на покращення стану військової дисципліни та правопорядку під час несення військової служби, підвищення бойової готовності військових частин та їхньої спроможності виконувати визначені завдання задля захисту вітчизни“, — пояснив президент.

Зеленський каже, що перед підписанням закону врахував позицію головнокомандувача ЗСУ та командирів військових частин, які вважають, що закон дозволить не лише посилити відповідальність за вчинення правопорушень, а й уникнути необґрунтованих втрат особового складу.

“З метою вдосконалення механізму застосування до військовослужбовців відповідальності за військові адміністративні та військові кримінальні правопорушення мною ініційовано перед Кабінетом Міністрів України додаткове опрацювання порушеного питання”, — додав він.

Реклама

Залишити коментар