Історичний центр Одеси внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Агентство ООН з питань культури ЮНЕСКО внесло історичний центр Одеси до списку Всесвітньої спадщини. Його визначили таким, що перебуває під загрозою.

Про це повідомили міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко й Одеська міська рада.

Історичний центр Одеси — під захистом ЮНЕСКО! Дякую всім, хто пройшов разом із нами цей шлях. Хто допомагав досягти результату, в який майже ніхто не вірив. Адже для цього знадобилося понад 10 років!” — розповіли у міськраді.

Це рішення ухвалили на сесії ЮНЕСКО 25 січня в Парижі за прискореною процедурою. Засідання почалося ще 24 січня, однак тоді російська делегація намагалася виключити це питання з порядку денного й затягувати розгляд інших рішень, через що тему внесення історичного центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини перенесли.

Раніше начальник управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міськради Володимир Мещеряков розповідав «Суспільному», що внесення до спадщини ЮНЕСКО збільшить кількість туристів, адже Одеса потрапить до світових туристичних маршрутів.

Так, за словами Мещерякова, це матиме позитивний вплив і на економічний показник. Також Одеса отримає важливий в умовах війни захист: у разі завдання шкоди об’єктам ЮНЕСКО внаслідок воєнних дій можна буде звернутися до суду, який стягне кошти з обвинуваченої сторони на компенсацію. 

Мещеряков зазначив, що після внесення до списку ЮНЕСКО має діяти заборони на появу дисгармонійних об’єктів у центрі міста, чого зобов’язані дотримуватися місто й держава.

Також потрібно підтримувати території в належному стані, зберігати зовнішній вигляд вулиць максимально наближеним до подій революції 1917 року, розповів представник Одеської міськради.

Реклама

Залишити коментар