У НСЗУ розповіли, що робити пацієнту, якщо його лікар звільнився

Коли сімейний лікар, терапевт або педіатр розриває трудовий договір з роботодавцем, усі декларації, які він уклав зі своїми пацієнтами, автоматично анулюються. Часто пацієнти дізнаються про це постфактум, коли виникає потреба звернутися до лікаря загальної практики.

У Національній службі здоров’я України пояснили, як діяти в такій ситуації.

Лікарі сімейної медицини, як правило, мають близько 2 тис. пацієнтів, тож, звісно, не можуть кожному з них повідомити про своє звільнення особисто. А от медичний заклад, в якому цей фахівець працює, зобов’язаний це зробити. Поліклініка чи амбулаторія, в якому обслуговується людина, повинен завчасно:

  • розмістити оголошення про звільнення лікаря в доступному місці (наприклад, біля реєстратури);
  • опублікувати відповідне повідомлення на своєму сайті або сторінках у соціальних мережах;
  • обдзвонити пацієнтів чи повідомити їм про зміни іншим способом.

Тим українцям, чий лікар вирішив змінити місце праці, у НСЗУ радять вибрати іншого сімейного та укласти нову декларацію. Медичний заклад не може “автоматично” передати ці документи іншому медику. Пацієнти повинні самі визначити, з ким вони хочуть підписати декларацію. Це може бути як сімейний лікар, що працює у тому самому закладі охорони здоров’я, так і лікар в будь-якій іншій поліклініці або амбулаторії, зокрема в іншому населеному пункті.

Реклама

Залишити коментар