У Швейцарії пояснили, за яких умов можуть передати Україні заморожені активи рф

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що шукає шляхи використання заморожених російських 7,5 мільярдів швейцарських франків (8,8 мільярда доларів) для відновлення України. Але для цього, схоже, потрібне схвалення на референдумі.

Про це він сказав в інтерв’ю швейцарській газеті Tages-Anzeiger.

Кассіс стверджує, що конфіскація грошей росії має відбуватися відповідно до закону, який наразі дозволяє лише заморожувати кошти, а не конфісковувати їх.

Політик зазначив, що право на власність є базовим правом людини, яке захищене зокрема швейцарською конституцією. Тож щоб передати ці гроші Україні, потрібно вносити зміни.

“Ми не можемо просто взяти гроші, які нам не належать, тому що ми вважаємо це неправильним із моральної точки зору. Недаремно в нас сильно захищені права власності. Йдеться про пошук правильних механізмів, щоб не було побічних ефектів, що перевищують передбачуваний основний ефект, — майже як у медицині“, — сказав Кассіс.

За його словами, міжнародна спільнота вже чинить тиск на Швейцарію, щоб та конфіскувала заморожені кошти.

“У Швейцарії потрібні серйозні правові коригування, і, ймовірно, останнє слово буде за народом. В інших країнах рішення може ухвалювати парламент”, — зазначив політик.

Як пише Bloomberg, швейцарські банки дуже критично поставилися до ймовірної конфіскації російських грошей. Представник одного із великих місцевих банків заявив виданню NZZ, що це стало б «початком кінця швейцарського фінансового центру».

Реклама

Залишити коментар