Україна отримала 3 млрд євро від Єврокомісії

У вівторок, 17 січня, Єврокомісія виплатила Україні перший транш у розмірі 3 млрд євро, який є частиною макрофінансової допомоги (MFA+) на суму до 18 млрд євро

Про це повідомили на сайті Єврокомісії.

Перший транш виплатили після того, як у середині грудня 2022 року набув чинності Регламент MFA+.

Зазначають, що у 2023 році Україні виділятиметься стабільна, регулярна та передбачувана фінансова підтримка в рамках пакета макрофінансової допомоги у розмірі до 18 млрд євро. За її допомогою Україна зможе продовжувати виплачувати заробітні плати, пенсії та підтримувати роботу шкіл, лікарень і житла для переселенців.

Крім того, Україна зможе й надалі забезпечувати макроекономічну стабільність, а також відновлення критично важливої інфраструктури, яка була зруйнована Росією під час повномасштабного вторгнення. Зокрема, гроші спрямують на відновлення енергетичної інфраструктури, систем водопостачання, транспортних мереж, дорого і мостів.

Наголошують на тому, що цей пакет макрофінансової допомоги порівняно з іншими пропонує Україні підвищену гнучкість і вигідніші умови запозичень. Так країні необхідно буде виплачувати кредити на пільгових умовах упродовж 35 років. Розпочати цей процес необхідно буде з 2033 року.

“На знак солідарності ЄС також запропонував покрити витрати України на відсоткові ставки, підтримавши, якщо це необхідно, шляхом додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС”, – ідеться в повідомленні.

Також додають, що країни-члени ЄС і треті країни за бажання зможуть вносити додаткові кошти в інструменти допомоги, які використовуватимуть як гранти. Надалі їх спрямують через бюджет ЄС, що дозволить Україн отримувати допомогу скоординовано.

Виплати у розмірі 1,5 млрд євро в рамках макрофінансового пакета допомоги продовжуватимуться з березня 2023 року. Вони залежатимуть від задовільного прогресу у виконання узгоджених умов, а також постійного дотримання вимог до звітності.

Реклама

Залишити коментар