В ООН вирішили розформувати місію зі встановлення фактів в Оленівці

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш вирішив розформувати місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці (на тимчасово окупованій території Донецької області) через неможливість доставити експертів до місця події.

Про це заявив 5 січня речник очільника ООН Стефан Дюжаррік.

“Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події”, – сказав він.

За словами Дюжарріка, причина розформування місії щодо встановлення фактів полягає в тому, що вона не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

“У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної і, прямо сказати, небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому”, – сказав він.

Дюжаррік не став відповідати на запитання, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій.Представник при цьому додав, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

“Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки і ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена”, – зазначив він.

Реклама

Залишити коментар