Успенський собор та Трапезну церкву, якими користувалася УПЦ, повернули державі

Завершила роботу Комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської Лаври від Української Православної Церкви до держави. Про це пише міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

З 2016 року ці культові споруди, які знаходяться на території Національного заповідника, перебували у почасовому безоплатному користуванні УПЦ згідно договору, термін якого сплинув 31.12.2022. 2 січня 2023 року розпочала роботу Комісія, яка зайнялася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. Відсутність митрополита запротокольовано членами Комісії, а самі Акти, що підписані з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення.

До слова, Свято-Успенська Києво-Печерська лавра належить  списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, а  Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення. 

Реклама

Залишити коментар