Слідкуйте за першою кометою 2023 року

2023 рік може дати нам єдиний шанс побачити нову комету, яка прикраcить нічне небо.  Астрономи протягом січня та початку лютого можуть помітити комету C/2022 E3 (ZTF). Але щоб її роздивитися, знадобиться телескоп або бінокль.

Проте, у той час, як комета наближатиметься до Землі, є ймовірність, що вона стане видимою неозброєним оком на темному небі. Якщо це станеться, це буде перша комета, яку можна побачити неозброєним оком після того, як NEOWISE прикрасила небо у 2020 році.

Ця нова комета була відкрита в березні минулого року, коли вона перебувала на орбіті Юпітера. Максимальне її наближення до Сонця відбудеться 12 січня. За даними NASA, 2 лютого комета пройде повз Землю на мінімальній відстані у 42,5 мільйона кілометрів.

Комета повинна з’явитися на небі рано вранці в північній півкулі в січні. Вона прямуватиме на північний захід і проходячи між Малою та Великою Ведмедицями до кінця місяця. Згідно з найбільш оптимістичним сценарієм, спостерігачі зможуть побачити комету неозброєним оком до другої половини січня. Людям у південній півкулі, ймовірно, доведеться почекати до початку лютого, щоб побачити C/2022 E3 (ZTF). Її блиск має перевищити 9-ту зоряну величину, але пам’ятаймо, що до всіх прогнозів яскравості комет потрібно ставитись обережно.

Хвостаті гості внутрішньої Сонячної системи не випромінюють власного світла. Іноді їх називають небесними «брудними сніжками», тому що вони складаються із маси льоду, газів, каміння та пилу. Танення льоду дає кометі хвіст. Лід також відбиває сонячне світло, що створює враження, що вона світиться.

Навіть якщо комета C/2022 E3 (ZTF) стане достатньо яскравою, щоб ми могли її побачити без допомоги бінокля чи телескопа, очікується, що до яскравості NEOWISE у 2020 році їй далеко. Тим не менш, це буде особливий момент для Землі, адже наступний візит C/2022 E3 знову відбудеться через 50 тисяч років

Реклама

Залишити коментар