Україна торік стала найбільшим імпортером німецької зброї

У 2022 році Україна стала основним імпортером німецьких озброєнь і найбільшою країною за кількістю схвалених ліцензій на експорт зброї.

Про це йдеться на сайті Федерального міністерства економіки ФРН.

“Більше чверті всіх дозволів (понад 2,245 млрд євро зі загалом 8,36 млрд) припадає на Україну. Це робить Україну країною з найбільшою кількістю дозволів у 2022 році”, – повідомили в міністерстві.

На другому місці з великим відривом ідуть Нідерланди – 1,826 млрд, треті — США (864,457 млн), далі Велика Британія (453,135 млн)

Переважна більшість усієї суми (7,54 мільярда євро) припадає на дозволи для близьких країн-партнерів і на підтримку України в її самозахисті від російської агресії, яка порушує міжнародне право, йдеться у пресрелізі. 

За попередніми даними, у 2022 році було видано індивідуальних ліцензій на експорт озброєнь на 8,36 млрд євро (відповідно: 3,96 млрд євро на військову зброю та 4,4 млрд євро на інше озброєння).

Ліцензії на постачання до країн ЄС, НАТО та країн-еквівалентів НАТО склали близько 5,1 млрд євро (2,64 млрд євро на військову зброю та 2,48 млрд євро на інше озброєння). Ліцензії для країн ЄС, НАТО та країн-еквівалентів НАТО та Республіки Корея, а також України разом становлять 90% від загальної вартості всіх окремих виданих ліцензій. Окрім України та Республіки Корея, лише 825 мільйонів євро (9,9%) пішли до інших третіх країн.

“Баланс федерального уряду за перший рік його повноважень показує результати політики експорту зброї, заснованої на цінності…. Понад 90% експорту зброї йде до близьких країн-партнерів і в Україну для самооборони. До решти третіх країн ставляться обмежувально, відповідно до політичних принципів. Також в інтересах нашої безпеки, щоб зброя не потрапила до країн, які систематично порушують права людини. Виходячи з цього, Федеральний уряд також налаштований на розширення співпраці в Європі і водночас продовжує роботу над першим Законом про контроль за експортом зброї”, – заявив державний секретар міністерства Свен Гіголд.

Реклама

Залишити коментар