Команда забудовників Романа Клічука – розчарування року для чернівчан

Про програші та розчарування в діях міської влади протягом року – народний депутат двох скликань Максим БУРБАК у програмі «Постфактум»

Рокіровка в міській раді. Сталося те, про що ми говорили одразу після місцевих виборів 2020 року. Хоча нові політичні сили, нагадую, розказували тоді, що два клани заважають місту розвиватися, партія «Єдина альтернатива» Романа Клічука перетворилася тепер на типовий клан – по-перше. По-друге, попереджали, що бізнесмени ніколи не будуть успішними державними управлінцями, принаймні на місцях, не кажу – державними діячами. І що ж сталося? Авторитарний стиль управління Романа Васильовича Клічука, який підходить у бізнесі, може не підходити для налагодження діяльності в місті Чернівці. А також у такому строкатому колегіальному органі, як Чернівецька міська рада. І тому внаслідок цих недолугих, некомпетентних, з точки зору  політика (досвідченого політика, яким він мав би стати за два роки) рішень, він зробив усе, щоб виштовхнути з промерської більшості  фракцію «Пропозиція» Олексія Каспрука. Натомість цей вакуум заповнили людьми Василя Продана.

Подивіться, хто дав вирішальні голоси за бюджет міста Чернівці на наступний рік? Де, хочу зауважити, не передбачено коштів окремою програмою для національного спротиву, у той час як у Львові, до прикладу, окремою програмою передбачено пів мільйона гривень. Ми неодноразово зверталися до депутатів: проголосуйте таке рішення, надайте нашим Збройним силам України, територіальній обороні не менше ста мільйонів гривень. Адже ви з їхніх зарплат, бо вони є платниками податків міста Чернівці, додатково отримали майже триста мільйонів гривень цього року, і більше отримаєте наступного року. Ви цього не зробили. Натомість знаєте, яка маніпуляція? Мовляв, ми передбачили в резервному фонді 46 мільйонів гривень. Ви ці гроші передбачили  на подолання наслідків буревіїв, підтоплень, інших надзвичайних лих. А десь поміж тим щось перепаде й нашим воякам. Сором! Перепрошую, але в мене іншого слова немає. Натомість що? Капітальні видатки. А що фракція, партія забудовників Романа Клічука може передбачати? Лише зручні для себе умови існування. За рахунок бюджетних коштів усіх чернівчан.

Багато запитань стосувалося щодо того, хто вигравав тендери на ремонти доріг, які суми виділялися і взагалі які роботи тривали в час війни. Всі основні роботи припали на глибоку осінь і початок зими.

Вулиця Івана Богуна розрита, перебито всі комунікації. Чернівецький телеканал не виходив певний час в ефір, тому що недолугі підрядники, увага, навіть не погоджують із власниками мереж розкопки цих мереж. А директор профільного департаменту Прохоренко запевняв, що цей підрядник гарантує кращу якість.  А всіх інших він назвав папуасами. Та ні, це папуаси у владі,  я би так сказав… Пан Прохоренко – банкір, він точно не від води, не від каналізацій і труб. Я звертався до міського голови публічно, чи він у себе вдома щось копав би в січні? Коли морози, коли робітники замерзають. Логіки немає. Але, бачте, треба освоїти бюджетні кошти. Це вони навчилися робити на сто відсотків. Маленький приклад. Тернопільська фірма з перестилання асфальту там, де його не треба перестилати, возить той асфальт із Заліщиків. Натомість три асфальтні заводи чернівецькі не працюють. Я вже не кажу про генератори, які треба було закупити ще влітку, а тепер купують за завищеною ціною.  А ви мерзніть. І платіть податки. Тому, підсумовуючи дії міської влади, можу сказати, що команда забудовників Романа Клічука –  це найбільше розчарування цього року для чернівчан. Але, як оптиміст, я маю надію, що вони вчаться (хоч і за наші гроші) на своїх помилках, і що наступного року все зрозуміють.

Перед нашим містом і областю стоять такі виклики, які ми ще навіть не усвідомлюємо. Нам найголовніше зараз – перемогти. А що далі? Вони думають про це? Про відбудову країни? Про те, що, цілком зрозуміло, бюджетні прерогативи будуть для тих областей, де йшли бойові дії. Профільний міністр говорить, якщо не буде чергових ракетних обстрілів, то, може, до літа ми відновимо електропостачання, яке було до війни. Перебої зі світлом будуть. І це треба усвідомити, не скиглити. І влада повинна об’єднатися. І коли вони зрозуміють, що вони не компетентні, треба звертатися до професіоналів. І не боятися визнавати свої помилки. Тому що помилки не робить лише той, хто нічого не робить.

Під кінець року «Чернівціводоканал» таки напевно отримає 17 мільйонів євро на відновлення. Це історія, яка триває ще від часів Миколи Федорука. Ця угода грантова вже підписана. І маємо надію, що наступного року (не в лютому!) почнуться роботи. Бо бачимо, що це нагальна потреба для міста Чернівці. Це, чесно кажучи, почалося не за цієї влади, а давно. Застарілі комунікації, застаріле електричне обладнання, яке потребує багато електроенергії, а зараз самі знаєте, які часи. Тому я переконаний, помилки влади, які були зроблені цього року при перестиланні міста бруківкою (яка вже місцями просіла), будуть проаналізовані.

Мене також за цей рік позитивно вразили чернівчани, які  згуртувалися, усвідомлюючи, що ми перебуваємо в тилу. А отже, – повинні зробити все для забезпечення наших ЗСУ, ТрО усім необхідним. Всі об’єдналися, і на щастя не було гучних публічних скандалів довкола того, як Чернівці приймали біженців від війни. Була не одна хвиля переселенців, і чернівчани показали себе гідно. І за це хочу подякувати кожному чернівчанину.

Реклама

Залишити коментар