«Якби місто закупило генератори влітку, зекономили би гроші»

Про закупівлю генераторів за завищеною ціною екс-нардеп Максим Бурбак розповів у програмі «Постфактум». 

Після рашистських обстрілів критичної інфраструктури, ми бачимо, яка ситуація складна. І нам всім треба включитися у вирішення цієї проблеми. Тут лише гуртом ми пройдемо цей зимовий період, – наголосив політик. – Але щоб його пройти правильно, треба трохи і, як кажуть, включати голову. І коли міський голова каже, що влітку ніхто не міг усвідомити, що кацапи будуть бити по об’єктах критичної інфраструктури… Так ми про це в наших ефірах попереджали з травня!

Інші міста готувалися. Міський голова Львова Андрій Садовий ще влітку проводив зустрічі з керівниками ОСББ, яким наголошував, що треба створювати пункти обігріву і закуповувати генератори. Ще влітку, коли генератори ще були і були дешевші. І тепер нарешті у листопаді я побачив публікацію, що Чернівці куплять 31 генератор. І куплять у фірми, яка існує один місяць. Згідно угоди, компанія має доставити 31 генератор потужністю від півтора до 60 кіловат, і вартість генераторів коливається від 77 до 600 тисяч гривень. І цікаво, що фірма, яку створили у жовтні цього року, її власником є член виконкому Валерій Другановський.

Тут мене також зацікавило, а як же витрачаються ці кошти? Тому що в ефірах ми говорили і прозоро натякали міській владі, будь ласка, закуповуйте, поки воно є і поки достойна ціна. Я також казав, що проходження цього опалювального сезону – це і персональна відповідальність кожного чернівчанина. І якщо пан міський голова звернувся до члена виконкому Валерія Другановського і була створена фірма і на тендер лише ця фірма заявилася, і 10 мільйонів гривень було передбачено закупівлею на ці генератори, то я звернувся до іншого члена виконкому – пана Василя Осадчука, який мені одразу, ще влітку повідомив конкретну інформацію і по цінам, і по стану на складах. Адже пан Василь займається продажем подібної техніки не один рік. Пане Романе, ви ж кажете, що з усіма спілкуєтеся. Якщо ви не чуєте нас, то, будь ласка, почуйте їх, членів вашого виконавчого комітету! Я за замовив на фірмі у Василя Осадчука чотири генератори – для батьків, для офісів. Так, почекав, два місяці, але вже давно отримав. І тепер коли я побачив інформацію про закупівлю генераторів Чернівцями, почав порівнювати ціни.

З’ясувалися цікаві речі. Я купував генератори, коли ще не була прийнята Постанова Кабміну щодо звільнення цієї групи товарів від в’їзного мита і ПДВ. То можу вам відкрити таку маленьку таємницю:  станом на 17 серпня генератор 7 кіловат вартував 30 тисяч гривень, з ПДВ і усім. А натомість подібний генератор 7, 5  кіловат за угодою міськради коштує тепер 77 тисяч гривень. Різниця складає 47 тисяч гривень.  А за угодою закуповується 31 генератор! Щоб було легше рахувати, на одному генераторі переплата складає від однієї тисячі доларів до двох. Тобто 31 генератор – це 45 тисяч доларів. Шановна громадо, скажіть, будь ласка, хто буде відповідати за злочинну бездіяльність, яка нанесла бюджету міста такі збитки? Хто готувався до цієї оборудки, щоб у грудні місяці закуповувати генератори за збільшеній ціні? Звичайно, ціна злетіла до небес, коли вся Україна фактично стоїть у черзі за таким обладнанням…

Наші західні партнери роблять все, щоб знімати генератори зі своїх стратегічних запасів і передавати нам, підтримати у важкі часи. Натомість у міській раді, де перевиконання бюджету якої 300 мільйонів гривень за рахунок податку на доходи фізичних осіб – з зарплат наших військовослужбовців, ефективно цими грошима не розпоряджаються. Для них головне – дороги і тротуари, а така важлива критична інфраструктура, яка необхідна для опалювального сезону, не закуповується.

Ба більше, я пам’ятаю у вересні пресконференцію керівника «Теплокомуненерго», де він сказав, що ми на сто відсотків готові до опалювального сезону. Так от, виявляється, що вони вкладали у слово «готовність»!…

Реклама

Залишити коментар