«Створіть благодійний фонд і через нього закупіть машини для ТРО»

У програмі «Постфактум» екс-нардеп Максим  Бурбак поділився думками, як міській владі варто би закупити автівки для військових.

Хлопці, які зараз воюють на Сході, вони задають цілком логічне питання: ви влітку проголосували виділити 20 мільйонів на закупівлю джипів. Грудень місяць, кінець року, – джипів немає, гроші заморожені, вони обезцінюються, тому що інфляція в Україні 27 відсотків. Ви нічого не купуєте, навіщо тоді ви давали нашим бійцям надію?

Хлопці чекають на ці автомобілі, натомість мер під час пресконференції розповідає, що ніхто не хоче «втягуватися у цю історію», тому що буде потім дуже багато перевірок – багато треба пройти конкурсних процедур і таке інше …Я взагалі не зрозумів алгоритму його відповіді, – повна нісенітниця. Адже є алгоритм, який я в черговий раз пропоную міській владі, як би можна було це рішення, яке приймалося ще влітку, врешті-решт втілити в життя.

Спершу міській владі треба предметно зустрітися з керівниками військових підрозділів, яким ці машини потрібні і де служать наші чернівчани. Бо всі чомусь вважають, що треба лише джипів на 20 мільйонів. Я спілкувався із хлопцями, вони кажуть, є потреба і у вантажівках, і причепах, і тракторах,  і медичні автівки потрібні,  і джипи також. Тобто, треба скласти перелік того, що необхідне. Наступне питання. Я переконаний, що у міській раді вже давно мав би функціонувати благодійний фонд. Або створіть його врешті, де засновником була би міська рада і сесійним рішенням можна було 20 мільйонів гривень передати такому благодійному фонду з цільовим призначенням – для закупівлі автівок. Міський голова переживає, що на кожну автівку треба проводити тендерні закупівлі, що ніхто не хоче з цим зв’язуватися, ніхто не хоче платити мито, ПДВ і все інше. Я хочу вам нагадати, чи може відкрити для вас новину, що якщо благодійний фонд завозить машини для потреб ЗСУ, там ніяке мито не справляться. Багато наших хлопців, які самі за свої кошти закуповують закордоном, це можуть підтвердити. Тому цей фонд, благодійний, отримавши гроші, з призначенням платежу «для закупівлі автівок», звертається до наших міст-побратимів, до будь-якої фірми, автосалону в Європі, до їх представництв, буд ласка, допоможіть нам ось це і це закупити. Я переконаний, що знайдуться небайдужі, які ці автівки швиденько переженуть у Чернівці, привезуть у благодійний фонд. Далі треба швиденько провести техобслуговування і передати тим підрозділам, від яких ви записували, що їм потрібно.

Це алгоритм дій, як закупити автівки для ЗСУ. І коли машина передається у військові підрозділи, відповідними актами це все підтверджується. Будь ласка, ніяких претензій від правоохоронних органів не буде. До прикладу, благодійний фонд «Народний фонд» вже декілька автівок так передавав. І ми про це публічно звітували в ефірах, є відповідні документи, акти приймання-передачі. Там задіяні і підрозділи військкоматів. Тобто все публічно і прозоро. Тому не бійтеся хоч щось робити!

І найголовніше. Пане мере, коли ви очолюєте громаду під час воєнного стану, – це не легка прогулянка. Це відповідальна місія, коли треба брати на себе відповідальність за прийняття – миттєве прийняття – рішень. Тому я переконаний, якщо б у мерії цей алгоритм виконали, то давно ці автівки були би на Сході і допомагали нашим хлопцям боронити Незалежність.  А якщо до кінця року гроші не будуть використані, вони повертаються у бюджет. І на них збудують черговий скейт-парк чи тролейбусну зупинку за 500 тисяч гривень. Але нашим хлопцям на Сході від цього не буде легше…

Реклама

Залишити коментар