У бюджеті-2023 Чернівці забули про війну! – Максим Бурбак

Чернівецька міська рада – влада забудовників – живе в «альтернативній бульбашці»: в Україні йде війна, а у Чернівцях пропонують прийняти так званий «бюджет розвитку», а не бюджет міста у воюючій країні. Таку позицію висловив у програмі «Постфактум» на телеканалі ТВА народний депутат двох скликань Максим Бурбак.

Ознайомившись із проектом бюджету Чернівців на 2023 рік, у мене склалася думка щодо позиція міської влади: «Ми будемо забудовувати, зображати бурхливу діяльність – робити все, щоб лиш не думати, як виживати і як підтримати городян», – наголосив політик. – Але хочу нагадати, відповідальність за розподіл коштів у Чернівцях нестимуть депутати Чернівецької міської ради. Адже саме депутати голосують за проєкт бюджету, який готується виконавчою гілкою влади у міській раді. Тому порадив би депутатам не бути «кнопкодавами» – ви можете і повинні вносити зміни в проєкт бюджету на наступний рік. І коли будуть розказувати казки, що його треба вже зараз негайно приймати, не ведіться, – у вас ще є час до 31 грудня прийняти бюджет. Тому якщо цей документ «сирий», а я переконаний, що там є що доводити до ума, давайте попрацюйте зараз плідно в комісіях, а не влаштовуйте показуху під камерами, щоби всі подивилися, що нібито є дискусія.

І тому у мене є для депутатів три пропозиції, які раджу вам поставити на голосування.

Перше, що я б пропонував: у 2023 році передбачається перевиконання бюджету по ПДФО 300 млн.грн. Це те, що сплачують наші військові, які зареєстровані як платники податків у Чернівцях. Гроші з їхніх зарплат – податки – йдуть до місцевого бюджету. Я переконаний, що наші міські депутати, повинні мати совість, щоб хоча би дещицю з цих грошей повернути на підтримку підрозділів збройних сил і тероборони.

Вважаю, що необхідно передбачити окремим рядком в бюджеті Програму національного спротиву. Як наприклад це було зроблено у Львівській міськраді. Через таку цільову програму можна вносити гроші і витрачати їх на національний спротив (закупівля автівок, розхідних матеріалів, рацій, одягу, оплата послуг, які потрібні тощо). У Львові на це запланували півмільярда гривень. Гадаю, що було б, як мінімум, чесно щодо наших вояків, які наповнюють міський бюджет, мінімум 100 мільйонів передбачити цією програмою.

Однак, поки що позиція чернівецької влади: «Нашим військовим все має забезпечити держава, ми нічого на 2023 рік для них не передбачаємо. Якщо ж з’являться якісь необхідні видатки для армії, то ми їх робитимем з резервного фонду”. Це означає – щоразу скликати позачергову сесію, збирати депутатів… Навіщо так ускладнювати?

Друге питання: Ми бачимо, що зараз діється із відключенням світла. Люди, кожен як може, намагається автономно забезпечити себе енергією. На цьому фоні неодмінно зростатимуть борги за комірне, бо мешканці просто не зможуть сплачувати комунальні послуги. І теплокомуненерго все одно прийде до вас, шановні депутати, просити гроші, – бо воно має заборгованість за електроносії. Вони прийдуть до вас і ви змушені будете дати їм субвенцію або дотацію з міського бюджету для погашення боргів. Я пропоную – передбачте, як мінімум 50 млн грн на програму місцевих субсидій для соціально вразливих верств чернівчан. Допоможіть їм пройти опалювальний сезон. Все одно це гроші громади. Направте цільовим платежем до теплокомуненерго. Допоможіть чернівчанам і допоможіть комунальному підприємству. Крапка.

Третє питання, яке також стає досить актуальним зараз, коли в людей немає грошей і цілком логічно, що вони заощаджують, а отже – витрачають менше. Треба допомогти місцевому середньому і малому бізнесу. Я звертаюся до вас, шановні депутати, я звертаюся до представників бізнесу, які йшли під гаслами нових політичних сил, які представляють Клуб підприємців Буковини та інші бізнесові структури. Вважаю, що ви з висоти свого досвіду можете поділитися напрацюваннями та підказати владі врешті-решт прийняти важливе рішення, яке не є критичним навантаженням на міський бюджет. А саме – звільніть малий і середній бізнес від податку на комерційну нерухомість.

Ви правильно зробили, коли звільнили сім’ї військовослужбовців і військовослужбовців від сплати за оренду комунального майна. Підіть далі, допоможіть дрібному бізнесу. Цей податок не є для вас критичним. Досить упиратися та доказувати свою принциповість. Підприємці, малі і середні, вони є рушіями змін і рушіями суспільства. Вони сплачують доходи в міський бюджет. Але зараз час не доїти, а захистити їх. Я переконаний, що коли вони будуть на ногах стояти міцно, вони повернуть ці гроші, але зараз – треба їм допомогти. Це було б цілком логічно, щоб під час бюджетної сесії підтримали цю пропозицію.

Ось три пропозиції від мене особисто, як платника податків у місті Чернівці. Як від людини, яка два скликання поспіль була дотичною до прийняття бюджету і усвідомлює всю важливість цього документу.

Його треба ретельно пропрацювати і кожен депутат має право та обов’язок внести свої правки і пропозиції, щоб потім публічно в залі все це обговорити. А в підсумку – прийняти достойний і виважений бюджет, який стане головним фінансовим документом Чернівців на наступний рік.

на фото: бруківка під снігом – пріоритетний напрям вкладання бюджетних коштів у Чернівцях

Реклама

Залишити коментар