Конституційний Суд підтримав відставку трьох суддів

Конституційний Суд України 7 грудня підтримав відставку трьох суддів: Ірини Завгородньої, Сергія Саса та Ігоря Сліденка.

Про це заявила керівниця пресслужба Конституційного суду Мар’яна Гайовська-Ковбасюк, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відставку погодили на спеціальному пленарному засіданні. За даними медіа, Завгородня, Сас та Сліденко подали заяви про відставку 25 листопада після того, як укотре не відбулося засідання щодо обрання голови КСУ.

У пресслужбі зазначили, що попри відставки у КСУ зберігається кворум: нині є 13 суддів, а для кворуму потрібно 12.

Усі троє суддів були призначені на посади за квотою Верховної Ради. У Сліденка та Саса повноваження закінчувалися у березні 2023 року, а у Завгородньої — у вересні 2027-го. Причин свого рішення вони не пояснювали.

Сергій Сас критично висловлювався про земельну реформу. Він закликав «не дозволити позбавити українців національного багатства». До того, як стати суддею КСУ, Сас був депутатом від «Батьківщини».

Ігор Сліденко до призначення в КСУ викладав в університетах, був радником в Інституті законодавства Верховної Ради, захистив дисертацію на тему «Конституційний контроль у механізмі сучасної держави».

Ірина Завгородня з 1985 року працювала в різних судах. У 2011-2018 роках була суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Медіа повідомляли, що чоловік Завгородньої, який є громадянином рф, у 2020 році купив 3-кімнатну квартиру в Києві за майже 13 мільйонів гривень. Хоча його пенсія за попередній рік була у 75 тисяч гривень.

Крім того, у лютому 2021-го на Сліденка, Завгородню та Володимира Мойсика Нацагентство з питань запобігання корупції виписало протоколи. Агентство заявило про конфлікт інтересів, бо вони голосували за скасування відповідальності за недостовірне декларування, коли НАЗК виявило брехню в їхніх деклараціях. НАЗК навіть вимагало у 2021 році звільнення Сліденка.

Реклама

Залишити коментар