Угорщина заблокувала надання Україні €18 млрд від ЄС

Угорщина наклала вето на надання Україні 18 мільярдів від Євросоюзу на зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі.

Про це повідомляє Politico.

6 грудня міністри фінансів Європейського Союзу оговорювали пакет законів, зокрема про фінансову допомогу Україні. У ЄС хочуть виділити 18 мільярдів євро, щоб допомогти Україні покрити дефіцит бюджету протягом 2023 року.

Однак ключове голосування довелося відкласти через позицію Будапешту, який хоче ухвалення рішення для фінансової допомоги Угорщині.

Загалом міністри ЄС обговорювали 4 пункти:

  • угоду за посередництва ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) щодо встановлення мінімального податку 15% для транснаціональних корпорацій;
  • пакет фінансової допомоги на 18 млрд євро Україні;
  • заморожування 7,5 млрд євро з фондів згуртування ЄС, призначених для Угорщини;
  • затвердження 5,8 млрд євро з фонду ЄС для підтримки економіки Угорщини після COVID-19.

Податкова угода обговорюється з середини 2021 року. Угорщина була єдиною країною, яка виступала проти неї під час голосування у червні. Також Будапешт висловлював невдоволення щодо допомоги Україні коштом ЄС.

Обидва питання вимагають одноголосного ухвалення, тож Угорщина змогла використати своє право вето, щоб чинити тиск на два інших рішення, що стосуються її державної скарбниці.

Журналіст «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк розповів, що на засіданні відбулась «дуже емоційна дискусія, в якій Будапешт критикували всі, але безрезультатно».

Єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган зазначив, що Єврокомісія розгляне, як «запропонувати Україні необхідне рішення вже з січня». Це може означати щось схоже на так звану розширену співпрацю — законний спосіб, щоб уникнути вето. Але це рішення вимагатиме від країн ЄС надання національних бюджетних гарантій, які в деяких випадках потребують схвалення парламенту, що може зайняти деякий час.

Реклама

Залишити коментар