Депутати парламентів Ірландії та Молдови визнали Голодомор геноцидом українського народу

Верхня палата парламенту Ірландії та парламент Молдови визнали геноцидом українського народу Голодомор 1932−1933 років в Україні.

Посольство України в Ірландії заявило, що країна не боїться називати речі своїми іменами.

“Справді, історичне рішення Шенад Ерен про визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Ірландія входить до наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами”, — йдеться у повідомленні посольства.

Крім того, парламент Молдови на засіданні у четвер, 24 листопада, ухвалив декларацію про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

За документ проголосували 54 депутати, жодного голосу проти не було. При цьому представник Комуністичної партії Молдови Олег Рейдман перед голосуванням пропонував зняти з порядку денного декларацію.

“Парламент Республіки Молдова у дусі солідарності з українським народом та заради справедливості заявляє, що більшовицький тоталітарний режим колишнього СРСР внаслідок застосування політики Голодомору несе відповідальність за акт навмисного геноциду проти українського народу”, — йдеться у декларації.

Парламент Молдови також звернувся із закликом до всіх парламентів світу, міжнародних установ виявити повну солідарність з Україною та дати правильну оцінку злочинним діям, скоєним у 1932—1933 роках.

Щороку четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв Голодомору. У XX столітті українці пережили три такі трагедії — у 1932—1933 роках, 1921–1922 та 1946–1947. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв історики вважають Голодомор 1932—1933 років. За різними даними, в цей час з голоду загинули від семи до 10 млн людей.

Реклама

Залишити коментар