Окупанти обмежують доступ МАГАТЕ на Запорізьку АЕС після обстрілів

Російські війська після обстрілів Запорізької АЕС напередодні обмежують доступ МАГАТЕ до об’єктів станції.

Про це пише “Енергоатом”.

Як заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, Україна ледь уникла катастрофи, пише Reuters.

“Хто б не обстрілював станцію, він йшов на величезний ризик і грав життям багатьох людей. Ми говоримо про метри, а не про кілометри”, – додав Гроссі.

“Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не так пощастити”, – наголосив гендиректор МАГАТЕ, назвавши ситуацію “близькою до катастрофи”.

За даними МАГАТЕ, рівень радіації залишався нормальним, і повідомлень про жертви не надходило.

Хоча прямого впливу на системи ядерної безпеки не було, “обстріл пройшов в небезпечній близькості від них”, сказав Гроссі.

У неділю Гроссі заявив, що група планує провести оцінку в понеділок, але російський “росенергоатом” заявив, що будуть встановлені обмеження на те, що група може інспектувати.

“Якщо вони захочуть оглянути об’єкт, який не має ніякого відношення до ядерної безпеки, доступ буде закритий”, – сказав радник генерального директора “Росенергоатому” Ренат Карчаа у коментарі ТАСС.

“При цьому рф намагається звинуватити в обстрілах Україну. Саме тоді, коли самі ж окупанти і їхні поплічники не допускають експертів Міжнародного агентства з атомної енергії до перевірки руйнувань, ховаючи таким чином свідчення своїх злочинів”, – наголосили в “Енергоатомі”.

Реклама

Залишити коментар