У Мінприроди розповіли, як рахуватимуть і компенсуватимуть збитки від війни

Україна за допомогою міжнародних партнерів хоче розробити спільний підхід для оцінки збитків довкіллю від воєнних дій.

Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» розповів очільник міністерства міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

“Ми обраховуємо їх з перших днів повномасштабного вторгнення, але для того, щоб захистити і довести кожен з понад 2 тисяч кейсів збитків довкіллю у міжнародних судах, нам необхідно їх так зафіксувати, щоб у них не сумнівалася жодна країна світу. Як один з варіантів, може бути визнання міжнародною спільнотою вже чинних українських методик, якщо це дозволить доводити збитки у міжнародних судах і прискорить цей процес”, – зазначив міністр.

За словами Стрільця, наразі Україна має 5 зареєстрованих у Мін’юсті методик визначення збитків довкіллю за різними напрямами і з початку війни за ними вже оцінена шкода довкіллю на 1,3 трлн грн.

Міністр також додав, що станом на листопад в Україні вже є близько 400 місць тимчасового зберігання відходів від руйнувань.

“Але питання створення таких місць, а також утилізації та видалення таких відходів ускладнюється внаслідок обстрілів деокупованих територій, ведення бойових дій на лінії зіткнення”, – наголосив він.

Станом на 1 вересня у Мінприроди зазначали, що 20% природоохоронних територій України уражені війною, під окупацією перебувають 8 заповідників та 12 національних парків.

Реклама

Залишити коментар