У Чернівецькій ОКЛ вперше здійснили забір внутрішніх органів для трансплантації

11 листопада в ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» було проведено вилучення органів для трансплантації. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОВА.

Посмертним донором органів стала 60 річна буковинка. На пересадку органів після смерті дали дозвіл діти літньої жінки.

Вилучення органів здійснили бригади у складі фахівців Першого медичного об’єднання м. Львів та ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня».

Наразі у Львові дві нирки та печінка буковинки вже пересадили реципієнтам. Нирки запрацювали відразу, коли пацієнти були ще на операційних столах.

60-річна жінка була госпіталізована до нашої лікарні з гострим порушенням мозкового кровообігу ішемічного типу. Не зважаючи на усі зусилля лікарів та проведені терапевтичні заходи, протягом тижня її стан погіршувався у зв’язку із ускладненнями з боку серця.

У підрозділі реанімації пацієнтка навіть мала зупинку серця. Нашим лікаря-анестезіологам вдалось відновити серцеву діяльність, однак це не дозволило врятувати пацієнтці життя. Їй було діагностовано кому три, при якій згідно всіх протоколів та алгоритмів проводиться діагностика смерті мозку.

Коли наші лікарі діагностували смерть мозку, то стало зрозуміло, життєдіяльність пацієнтки підтримується тільки за допомогою ШВЛ та вливання великої кількості норадреналіну. Відповідно, зібрався консиліум фахівців й вже розглядали цю жінку як потенційного посмертного донора, адже розуміли, що її органи можуть врятувати відразу декілька життів. Залишалось отримати згоду дітей. І після розмови з нашими лікарями, родичі дали згоду на вилучення органів, – каже лікар-трансплант-координатор центру трансплантації ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Галина Шкіопу.

Відтак, органи буковинки – печінка й нирки – за підбором ЄДІСТ, поїхали до Львова, у центр трансплантації Першого медичного об’єднання.

Реклама

Залишити коментар