Ексголова “Укрексімбанку”, якого звільнили за напад на журналістів, отримав нову посаду у держкомпанії

Колишній голова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер, який фігурував у справі про напад на журналістів програми «Схеми», обраний головою правління ПАТ «Українська фінансова житлова компанія». Власником цієї компанії є Мінекономіки.

Про це йдеться у повідомленні «Укрфінжитла».

11 листопада наглядова рада ПрАТ «Укрфінжитло» ухвалила рішення про обрання Євгена Мецгера головою правління приватного акціонерного товариства. Першим заступником Мецгера обрано Дмитра Вербицького.

Зазначимо, метою діяльності «Укрфінжитла» є забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування, сприяння та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. Ця організація на 100% належить Міністерству економіки України.

Раніше журналісти «Схем» (Радіо Свобода) повідомляли, що Мецгера хотіли призначити заступником міністра економіки. Розслідувачі «Схем» повідомляли, що у квітні отримали у своє розпорядження лист віцепрем’єр-міністерки – міністерки економіки Юлії Свириденко з такою пропозицією до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

У жовтні 2021 року журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили про напад на знімальну групу в кабінеті Євгена Мецгера, який на той час був головою правління державного «Укрексімбанку». Інцидент стався під час запису інтерв’ю з Мецгером і його вдалося записати на аудіо.

Журналісти вказують, що Мецгеру не сподобалося одне з запитань, яке поставив журналіст, щоб отримати позицію для розслідування. Тож охоронці «скрутили» оператора, забрали картки, на які здійснювався запис, та видалили записане відео.

Журналіст Кирило Овсяний записав на диктофон те, що відбувалося в кабінеті. Зокрема, на записах голос, який ідентифікують як Євгена Мецгера, каже про те, що треба «забрати дві камери, і те, що писали», «повитягувати касети».

Та «Укрексімбанк» заявив, що журналістам ніхто не перешкоджав. Натомість знімальну групу «Схем» звинуватили в намаганні отримати банківську таємницю (що є порушенням закону) і в порушенні журналістської етики: мовляв, журналіст записував розмову, яка була «не під запис», і ставив неузгоджені запитання.

Окремо в банку переконували, що після цього журналіст з оператором “без жодних перешкод залишили приміщення банку з усією записувальною та освітлювальною технікою”.

Та докази, опубліковані «Схемами» згодом, це спростували: фахівці відновили відео журналістів, де видно момент нападу та відбирання техніки.

Відтак Наглядова рада банку відсторонила Мецгера від посади, а пізніше — звільнила. Сам Мецгер після публікації відео перепросив перед журналістами. У вересні цього року Голосіївський райсуд Києва визнав Мецгера винним у перешкоджанні роботі журналістів та призначив покарання — штраф у 3400 грн без позбавлення права обіймати певні посади.

Реклама

Залишити коментар